Az iraki hadsereg újabb várost foglalt vissza az Iszlám Államtól

EMBERI LAKHELY ÉPÜLET FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA füst harc ostom romos épület város városkép Moszul, 2017. február 24.
Füst száll a magasba Moszul nyugati részében 2017. február 24-én. Az iraki kormányerők hat nappal korábban kezdtek offenzívába, hogy v
A moszuli bombázások közel 500 polgári áldozatot követeltek.
Vágólapra másolva!
Visszafoglalták az iraki kormányerők az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezettől az ország nyugati, sivatagos részében, a szíriai határhoz közeli, földgázban gazdag területen fekvő Akasát városát – jelentette be az egyesített műveleti parancsnokság szombat délután.
Vágólapra másolva!

Az iraki hadsereg egyik parancsnoka, Abdul-Amír Rasíd Jaralláh altábornagy korábban azt közölte, hogy a biztonsági erők hadműveletet indítottak a szíriai határ közelében az Iszlám Állam által elfoglalt Akasát visszavételére. Szavai szerint az Irak északnyugati részén található város felszabadításával az a céljuk, hogy biztonságosabbá váljon a határ menti térség és a Bagdadot a szomszédos Jordániával és Szíriával összekötő országút használata.

Moszult, a második legnagyobb iraki várost hat napig tartó ostrom után februárban foglalták vissza az Iszlám Államtól, a harcok óriási pusztítást okoztak Forrás: MTI/EPA/-

„A hadsereg, a Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők nevű félkatonai milíciák) és a rendőrség Akasát egészét visszafoglalták" – közölte az Iszlám Állam elleni harcokat koordináló parancsnokság. A hadművelethez a Washington vezette nemzetközi koalíció nyújtott légi támogatást. Helyi vezetők megerősítették, hogy fegyver- és lőszerraktárak, valamint dzsihadista kiképzőtáborok és parancsnoki központok találhatók az érintett övezetben. „Innen indultak az öngyilkos merénylők és az Iszlám Állam más harcosai, hogy a szomszédos városokra és az autóúton felállított katonai posztokra támadjanak" – mondta Imad Mesál, a környékbeli Rutba város polgármestere.

Egy iraki katona vállán gránátvetővel Forrás: MTI/EPA/Navrasz Amer

Akasát kisváros, amely el-Anbár tartománytól nyugatra, a dzsihadisták kezén lévő al-Káimtól, Ravától és Anától pedig délre található. Az iraki biztonsági erők és az őket támogató milíciák ezeket a településeket is vissza akarják foglalni. Az Iszlám Állam a 2014-ben megszerzett iraki területeknek már csak töredékét tartja ellenőrzése alatt. A dzsihadisták az említett településeken kívül a Bagdadtól 230 kilométerre északra fekvő Havíját ellenőrzik még.