Újabb vádemelés a brazil államfő ellen

9141 DF - Brasilia - 09/12/2017 - Meeting with industry leaders and trade union centrals - Michel Temer, President of the Republic, promotes a meeting with industry representatives and trade union centrals on Tuesday, September 12, at Palanlto Palace. Pho
Michel Temer
Vágólapra másolva!
Újabb vádemelést kezdeményezett Michel Temer brazil elnök ellen csütörtökön a brazil főügyész az igazságszolgáltatás akadályozása és bűnszervezet létrehozása miatt.
Vágólapra másolva!

Az államfő azonnal írásbeli nyilatkozatban utasította vissza az őt ért vádakat, hangsúlyozva, hogy szerinte Rodrigo Janot főügyész "felelőtlen kampányt" folytat ellene, és csak azért akar a nyakába varrni bizonyos bűnöket, hogy "leplezze saját korábbi kudarcait". Temer arra utalt ezzel, hogy Janot korábban már kérte az államfő mentelmi jogának felfüggesztését a parlamenttől, ezáltal akarva vádat emelni Temer ellen, de a parlament alsóháza nem szavazta meg.

Michel Temer Forrás: AFP/AGIF/Mateus Bonomi

Két nappal ezelőtt a brazil legfelsőbb bíróság engedélyezte, hogy új nyomozás induljon Michel Temer elnök ellen korrupció és pénzmosás gyanújával, ismét megnyitva a lehetőséget azelőtt, hogy alkotmányos vádeljárásban felfüggesszék hivatalából. A parlament alsóháza azonban ismét megakadályozhatja, hogy az új nyomozás eredményeképpen megtörténhessen a vádemelés.

Vasárnapig lesz hivatalban

A nyomozást Rodrigo Janot főügyész vezette, de vasárnap lejár a mandátuma. Temer jelöltje, Raquel Dodge lesz az új főügyész, akik továbbviszi az ügyet. Janot abban bízik, hogy az újabb vádemelési indítvány révén a képviselőkön nagyobb lesz a nyomás, és talán ezúttal elmozdítják posztjáról az államfőt, aki egyébként meglehetősen népszerűtlen is, csak a választópolgárok öt százaléka támogatja.

Kenőpénzt fogadott el

Temer korábban alelnök volt, tavaly augusztusban vette át az államfői posztot a munkáspárti Dilma Rousseftől, akit végül a költségvetési törvény megsértése címén mozdítottak el hivatalából. Ugyanakkor Temer személye is korrupciós ügyek egész sorozatával fonódik össze. Egyebek között azért áll az ügyészség célkeresztjében, mert márciusban vagy áprilisban - egy volt tanácsadója közreműködésével - állítólag félmillió realt (több mint 40 millió forintot) fogadott el Joesley Batista nagyvállalkozótól, a világ legnagyobb húsfeldolgozó cégének, a JBS-nek a tulajdonosától. Az összeg, amelynek átvételéről videofelvétel is készült, első részlete volt egy nagyobb kenőpénznek, amiért cserében Temer közbenjárt az óriáscég érdekében az ország versenyhatóságánál.