Azonosították a londoni terroristát

London metró robbanás
Members of the emergency services and armed police officers work alongside an underground tube train at a platform at Parsons Green underground tube station in west London on September 15, 2017, following an incident on an underground tube carriage at the station. Police and ambulance services said they were responding to an "incident" at Parsons Green underground station in west London on Friday, following media reports of an explosion. "We are aware of an incident at Parsons Green tube station. Officers are in attendance," London's Metropolitan Police said on Twitter. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Vágólapra másolva!
A nyomozóhatóságok a biztonsági kamerák felvételei alapján azonosították a londoni metróban péntek reggel elkövetett merénylet gyanúsítottját - írják brit lapok. A londoni metrón felrobbant házikészítésű bomba mellett csavarokat találtak és összefüggés lehet a mostani robbantás és a közelmúltban történt terroresemények között - írja a CBS News biztonsági forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A mai reggeli robbanás után huszonkilenc embert kezeltek kórházban. Nyolc ember már haza engedtek, de huszonegyet bent tartanak további kezelés miatt. A londoni mentőszolgálat 19 embert szállított kórházba, a többiek maguk jelentkeztek - közölte az angol állami egészségügyi szolgálat, az NHS England szerint - írta meg a BBC.

A nyomozók vizsgálják, hogy a London nyugati részén egy metrókocsiban felrobbant bomba, valójában nagyobb detonációra is képes lehetett volna.

A brit médiában megszólaltatott szakértők egybehangzó véleménye szerint valószínű, hogy a szerkezet nem az elkövető szándékainak megfelelően működött, mivel nem kifejezetten robbanás történt, hanem inkább a pokolgépet alkotó vegyszerek kaptak hirtelen lángra.
Ezt támasztják alá az utasok egyöntetűen hirtelen felcsapó lángnyelvről szóló beszámolói is.

A CBS News-nak is azt nyilatkozta egy, hogy szerinte besült a bomba, nem robbant fel az elsődleges robbanótöltettől.

London, 2017.09.15 Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A Sky News információja szerint a robbantásért egy, az Iszlám Államról levált csoport a felelős. Hivatalos forrásból nem erősítették meg ezt az információt.

Egyes források szerint a bomba időzítővel volt felszerelve, így kérdéses, hogy a terrorista egyáltalán a metrón volt-e. A házi készítésű vödörben elrejtett bomba környékén csavarokat is találtak - ha a bomba a terroristák elképzelése szerint robban fel, akkor sokkal nagyobb kárt, és sokkal súlyosabb sérüléseket okozott volna.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka szerint házi készítésű szerkezet lépett működésbe a metrókocsiban. Hozzátette, hogy a vizsgálatba bekapcsolódott a brit elhárítás (MI5) is.

A parancsnok szerint több száz nyomozó nézi át a megfigyelő kamerák felvételeit, illetve kihallgatják a szemtanúkat és vizsgálják át a helyszínt - írja a BBC. Rowley nem válaszolt érdemben arra a kérdésre, hogy őrizetbe vettek-e bárkit az incidenssel összefüggésben.

A Sky News brit kereskedelmi hírtelevízió biztonsági forrásokra hivatkozva pénteken kora este azt jelentette, hogy a hatóságok a zártláncú térfigyelő kamerák felvételein azonosították a gyanúsítottat. Ezt hivatalos forrásból nem erősítették meg.

A CBS News biztonsági forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a kezdeti vizsgálatok szerint a vödör valószínűleg olyan robbanóanyagot tartalmazott, ami összefüggésbe hozható a közelmúlt terrorcselekményeivel. Ez a Sátán anyjának nevezett TATP-re (aceton-peroxidra) utal.

Felszámoltak egy bombagyárat Párizs elővárosában

Múlt héten lakossági bejelentés alapján Párizs elővárosában, Villejuif-ben a francia rendőrség felszámolt egy bombagyárat. A lakásban nagymennyiségű robbanóanyag volt. A lakás tulajdonosát és egy társát még aznap, harmadik társukat másnap elfogták a rendőrök. A lakásban mintegy 100 gramm használatra kész TATP-t talált és olyan eszközöket, amelyekkel levélbombák állíthatók elő, valamint vegyi anyagok és gázpalackok is voltak a helyszínen.

Villejuif, 2017. szeptember 6. Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

Spanyolországban is TATP-vel akartak robbantani

Barcelonában és Cambrilsban tömegbe hajtó terroristák eredetileg sokkal pusztítóbb támadást terveztek. A város több pontján akartak nagy erejű házi készítésű bombát, TATP-t robbantani, többek között a Sagrada Familiánál is. A merénylet előtt azonban felrobbant a terroristák főhadiszállása, ezért változtattak a terven. A támadásban így is 16 ember meghalt.

Barcelona, 2017. augusztus 17. Sebesült férfi mellett rendőrök Forrás: MTI/EPA/EFE/David Armengou

A nyomozók a felrobbant háznál 120 butángázpalackot találtak, valamint TATP (aceton-peroxid) előállításához szükséges, 500 liternyi acetont, hidrogén-peroxidot és a robbanószerek pusztítását fokozó nagy mennyiségű szöget.

2017. Augusztus 17, Alcanar, Spanyolország Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sofia Cabanes

A hatóságok emellett rábukkantak arra a robbanómellényre, amellyel eredetileg az imám maga akart merényletet elkövetni a tervezett terrortámadásokban.

TATP- aceton-peroxid

Az aceton-peroxid egy szerves peroxid, robbanószer. Hidrogén-peroxidból és acetonból állítják elő híg kénsavas vagy sósavas közegben. Nagyon érzékeny hőre, súrlódásra és ütésre. Előállításakor esetleg bennmaradt savak katalizálhatják a bomlását. Emiatt tárolása még víz alatt is veszélyes. A terroristák a robbanószer mellé sokszor csavarokat, anyacsavarokat és szögeket is tesznek. Az így előállított robbanószert hívják a "Sátán anyjának".