Újabb muszlim terrortámadás Párizsban

Vágólapra másolva!
A muszlim terrorista azt kiabálta, "Dögölj meg Allahért!", miközben a katonára támadt.
Vágólapra másolva!

A katona a Sentinelle terrorellenes műveletek keretében járőrözött a Chatelet metrómegállónál, az egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontnál – közölte a rendőrség.

A The Sun francia hírportálok forrásaira hivatkozva azt írja, a katona gyorsan lefegyverezte a terroristát, így nem sérült meg.

A nyomozás első szakaszában már kiderült, hogy a késsel felfegyverzett muszlim terrorista Allah nevét kiabálta, majd az Iszlám Államot is éltette.

Francia rádiók szerint azt kiabálta: "Dögölj meg Allahért!"

Az egyik francia rádióadó azt jelentette, hogy

az Iszlám Államról szónokolt

az után is, hogy leteperték.

A BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy

a terrorista szerepel a titkosszolgálatok nyilvántartásában,

miután 2008-ban tagja volt egy egyesületnek, amely kapcsolatban állt radikális iszlamista körökkel, azóta viszont semmilyen új adatot nem regisztráltak vele kapcsolatban. A hatóságok nem tekintették radikálisnak, nem volt úgynevezett S biztonsági kartonja, nem állt megfigyelés alatt.

Florence Parly védelmi miniszter dícsérte a megtámadott katona gyors reagálását.

"A támadót ártalmatlanították, ez a bizonyítéka az Őrszem (Sentinel) védelmi műveletben szolgálatot teljesítő katonák professzionalizmusának és hatékonyságának" - mondta a miniszter az Europe1 kereskedelmi rádióban.

A miniszter éppen tegnap este jelentette be, hogy a rendkívüli állapot november 1-jei kivezetése után továbbra is 7 ezer, válsághelyzetben pedig 10 ezer katona fogja segíteni a rendőrök munkáját a köztereken. A mozgásukat azonban a sorozatos támadások miatt átszervezi a hadsereg.

"Ez az újabb támadás teljesen indokolja azt, amit tenni szeretnénk, még kiszámíthatatlanabbá és láthatatlanabbá tenni ezt a biztosítást" - hangsúlyozta Florence Parly.

A kormány elképzelése szerint az Őrszem művelet katonái mostantól "rugalmasabb" módon vesznek részt a terrorkészültségben, a kiemelt védelmet élvező épületek, intézmények, helyszínek biztosításakor nem mindig ugyanazokon a helyeken fognak posztolni és járőrözni.

Sorozatosak a katonák elleni támadások

Franciaországban idén

hetedik alkalommal támadtak rá

az utcán szolgálatot teljesítő katonákra, akik a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége elleni terrortámadás óta segítik a rendőri erőket.

Legutóbb augusztus 9-én gépkocsival hajtott egy férfi hat járőröző katona közé a Párizshoz közeli Levallois-Perret városban.

Franciaországban 2015 novembere óta rendkívüli állapot van. Az utóbbi két évben 230 embert öltek meg dzsihadista terrortámadásban.

Mi az a Sentinelle terrorellenes művelet?

Gérard Collomb francia belügyminiszter a Sentinelle hadművelettel kapcsolatosan korábban elmondta,

7000 katona is részt vesz

a közintézmények és nyilvános események terrorkészültség miatti biztosításában.

"Nem egyszerűen 7 ezer ember áll majd meghatározott helyeken, hanem talán 3500 meghatározott helyeken, 3500 pedig rugalmasabb módon tudja majd szavatolni például a lille-i bolhapiac biztonságát" - mondta a miniszter.

"Ez az újabb támadás teljesen indokolja azt, amit tenni szeretnénk, még kiszámíthatatlanabbá és láthatatlanabbá tenni ezt a biztosítást" - hangsúlyozta Florence Parly védelmi miniszter.