Már több a muszlim, mint a katolikus diák a bécsi iskolákban

Vágólapra másolva!
Aggasztóak a muszlim hitoktatók nézetei: sokan elutasítják a demokráciát, az emberi jogokat, a szabad választásokat és az osztrák alkotmányt - írja a Kurier című osztrák lap.
Vágólapra másolva!

Bécs iskoláiban 32 ezer muszlim és valamivel kevesebb, 30 ezer katolikus diák jár - derül ki a Városi Iskolatanács adataiból, amely szerint a helyi általános iskolások közül 15 500 diáknak nincsen vallási hovatartozása. A Kurier által idézett adatok szerint 10 ezer diák szerb-ortodox.

Ausztriában a kötelező vallásoktatás alól a kiskorúak szülői beleegyezéssel mentesülhetnek. Az

etikaoktatás közel húsz éve,

országszerte 230 iskolában, kísérleti jelleggel zajlik, de politikai erők és szakértők a tantárgy általános bevezetését szorgalmazzák. Azoknak a diákoknak, akik nem vesznek részt a vallási foglalkozásokon, ez idő alatt lyukasórájuk van. Ezért sem választják sokan ezt a tárgyat.

"Minden ötödik muszlim hitoktató elutasítja a demokráciát"

"Aggodalomra adhat okot Mouhanad Khorchide szociológus és iszlámkutató korábbi tanulmánya, amely szerint minden ötödik muszlim hitoktató elutasítja a demokráciát" - jegyzi meg a Kurier cikke.

A 2009-ben megjelent tanulmány szerint az iszlám hitoktatók 15 százaléka elutasítja az osztrák alkotmányt, 14 százalék szerint az iszlámmal nem egyeztethető össze a választási részvétel,

29 százalék szerint ellentmondásos egyszerre muszlimnak és európainak is lenni, valamint 27 százalék az emberi jogok betartása ellen van.