Melegbárok ellen terveztek merényletet a terroristák

Villejuif, 2017. szeptember 6. Francia rendőrök a Párizshoz közeli Villejuif településen, ahol robbanószerkezet előállításra alkalmas eszközöket találtak egy lakásban 2017. szeptember 6-án. Két férfit őrizetbe vettek a Villejuiffel szomszédos Kremlin-Bicetre városban. Egyikük annak a lakásnak a tulajdonosa, ahol a robbanóeszközöket találták. (MTI/EPA/Etienne Laurent)
Vágólapra másolva!
Több merényletet is terveztek a terroristák Franciaországban. Még augusztusban melegbárokra akartak lecsapni, szeptember 4-én pedig Kalasnyikovval akartak megtámadni egy rendőrt - mondta a francia belügyminiszter az éve eleje óta meghiúsított terrortámadások összesítésekor.
Vágólapra másolva!

A képviselők az új terror-elhárítási törvény szeptember 25-én kezdődő plenáris vitája előkészítéseként hallgatták meg Gérard Collomb tárcavezetőt.

Ő először beszélt arról, hogy augusztus 22-én merényleteket terveztek Párizsban, elsősorban melegbárok ellen. A miniszter megerősítette azt a hírt is, hogy egy

szeptember 4-re tervezett merényletet sikerült a hatóságoknak meghiúsítaniuk.

A célpont egy rendőr lett volna.

Francia rendőrök a Párizshoz közeli Villejuif településen, ahol robbanószerkezet előállításra alkalmas eszközöket találtak egy lakásban 2017. szeptember 6-án. Két férfit őrizetbe vettek a Villejuiffel szomszédos Kremlin-Bicetre városban. Egyikük annak a lakásnak a tulajdonosa, ahol a robbanóeszközöket találták. Forrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

A miniszter elmondta, év eleje óta 17 szélsőséges helyet zárattak be a hatóságok.

- mondta.

Gérard Collomb azt is megerősítette, hogy a „terrorfenyegetettség még sokáig el fog tartani, az Iszlám Állam propagandája továbbra is sokak szellemét befolyásolja hazánkban”.

Az új terrorelhárítási törvény elfogadása után lehetővé válik a rendkívüli állapot kivezetése. A 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merénysorozat éjszakáján kihirdetett rendkívüli állapot november 1-jén ér véget. Eddig hatszor hosszabbították meg.

A törvénytervezet átülteti a büntetőjogba a rendkívüli állapot idején a

bármikor elrendelhető házkutatás és házi őrizet

lehetőségét.