Hét magyart hamarosan hazahoznak a Szent Márton-szigetről

Vágólapra másolva!
Helyi idő szerint kedd délután egy öttagú magyar család, egy nő és még egy férfi felszáll a hurrikán sújtotta Szent Márton-szigeten a kormány által bérelt repülőgépre, és Curacaóba viszi őket - közölte Szijjártó Péter.
Vágólapra másolva!

A külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón azt mondta, jelenleg

tizenhárom magyar tartózkodik a szigeten,

akiről a tárcának tudomása van.

Szijjártó Péter ismertette, hétfőn megállapodtak egy amerikai légitársasággal, hogy felvesz "hat, illetve hét magyar állampolgárt". Ismertette: köztük van egy öttagú család, egy nő, valamint remélhetően még egy férfi.

A családnál a két szülőn és a két gyermeken kívül az egyik szülő testvére is jelen van. Korábban úgy tűnt, problémát okoz, hogy az egyik gyermeknek nincs útlevele, de megállapodtak a holland hatóságokkal, hogy eltekintenek ettől a sziget elhagyásakor. Őket korábban a franciák el tudták volna vinni Guadeloupe szigetére, de

inkább a magyar segítséget választották

- jegyezte meg.

Hozzátette: a hatodik magyar, egy nő úton van a repülőtérre, őt is elhozzák, a férfit a rokonain keresztül értesítik.

Konzuli segítséget kapnak Curacaóban

Jelezte, Curacaóban biztonságban lesznek a magyar állampolgárok, konzuli segítséget kaphatnak, ki tudják állítani a hazatérésükhöz szükséges papírokat. Azért Curacaóba viszik őket, mert az egyébként Pápán állomásozó katonai gép "a hollandok repülési kontójára" részben segélyszállítmányokat visz, részben az evakuálásban vesz részt Curacaón keresztül.

Ha ez a gép nem tudja elhozni a magyarokat, akkor másképp segítenek nekik

- mondta Szijjártó Péter.

Vannak, akik az evakuálási listán szerepelnek

A miniszter közölte, az említetteken kívül egy háromtagú család van a sziget francia részén, ők jelezték, hogy

saját erőből megoldják a hazatérést.

Valamint van egy pár, amely szintén átment a francia oldalra, ők szerepelnek "az evakuációs listán", velük is folyamatos a kapcsolat, és van egy ember, akivel még nem tudták felvenni a kapcsolatot. Róla "úgy tudják, hogy egy ismerősénél tartózkodik a Szent Márton-szigeten és jól van, de ennél konkrétabbat nem tudnak.

Hangsúlyozta: a helyzet továbbra sem egyszerű, tekintettel a természeti katasztrófa okozta károkra, az összeomlott közigazgatásra, a távolságra és arra, hogy mind Hollandia, mind Franciaország több ezer kilométerre van a szigettől.