Észak-Korea soha nem tapasztalt szenvedéssel fenyegette meg az USA-t

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa az Észak-Korea elleni újabb szankciókról szavaz New Yorkban 2017. szeptember 11-én
Vágólapra másolva!
Visszautasította kedden Észak-Korea az ENSZ Biztonsági Tanácsának újabb, ellene hozott szankciós határozatát, és azt üzente az Egyesült Államoknak, hogy hamarosan soha nem tapasztalt szenvedésben lesz része.
Vágólapra másolva!

„A washingtoni rezsim szítja a politikai, gazdasági és katonai konfrontációt, megszállottja a vad játszmának, s vissza akarja fordítani a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság atomerejének fejlődését, amely már elérte végső szakaszát” - hangoztatta az ENSZ védnöksége alatt zajló genfi leszerelési konferencián Han Te Szong észak-koreai nagykövet. Hozzátette, hogy az általa vezetett küldöttség a legkeményebben és leghatározottabban visszautasítja a BT „törvénytelen” határozatát. Azzal fenyegetőzött, hogy országa hamarosan olyan intézkedéseket tesz, amelyek miatt az Egyesült Államoknak történelmének legnagyobb szenvedésében lesz része.

Nem tűrik a provokációt

Robert Wood amerikai leszerelési nagykövet felszólalásban azt hangoztatta, hogy a BT-határozat nagyon világos és félreérthetetlen üzenet a phenjani rezsimnek, hogy a nemzetközi közösség már elfáradt, és nem hajlandó többé eltűrni a provokációit. Reményét fejezte ki, hogy Phenjan meghallja ezt az üzenetet, és más utat választ.

Az Egyesült Államok tovább szigorított volna

Az ENSZ BT hétfőn újabb egyhangú határozatban további szankciókat szavazott meg Észak-Korea ellen, válaszul a minapi kísérleti hidrogénbomba-robbantásra. A szankciók megtiltják az észak-koreai textilexportot és felső határt szabnak a nyersolajimportnak. Az Egyesült Államok ennél szélesebb körű és keményebb büntetőintézkedéseket javasolt, de Oroszország és Kína támogatásának megszerzéséhez engednie kellett.

Érzékeny terület

2006 óta ez volt a kilencedik határozat, amelyet a világszervezet 15 tagú testülete egyhangúlag hozott meg, hogy megbüntesse az ázsiai kommunista diktatúrát nukleáris programjáért, rakétakísérleteiért és kísérleti robbantásaiért. Az eddigi büntetőintézkedések nem hoztak eredményt, nem sikerült Phenjant tárgyalóasztalhoz kényszeríteni.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa az Észak-Korea elleni újabb szankciókról szavaz New Yorkban 2017. szeptember 11-én Forrás: MTI/EPA/Andrew Gombert

A most meghozott szankciók érzékenyen érinthetik az országot. A harmadik legfontosabb exportcikke ugyanis - a feketeszén és az ásványi anyagok után - tavaly a textiláru volt. A textil 80 százalékát Kínában értékesítették. A határozat felszólítja a nemzetközi közösség országait, hogy a nyílt vizeken ellenőrizzék a teherhajókat, amennyiben az a megalapozott gyanújuk, hogy embargó alá eső árukat szállítanak.