Szaakasvili az egyenruhások sorfalán áttörve érkezett Ukrajnába

Mihel Szaakasvili Lembergben
Vágólapra másolva!
Az ukrán állampolgárságától megfosztott volt Odessza megyei kormányzó útlevelét nem kezelték a határon, így az egykori grúz elnök jogilag illegálisan tartózkodik Ukrajnában.
Vágólapra másolva!

Mihel Szaakasvili Ukrajnába történő hazatérési szándékának hírére az ukrán hatóságok kutyás rendőröket és felfegyverzett határőrök sokaságát sorakoztatták fel az ukrán-lengyel határátkelőkön.

Amerikai és európai körútja végén a volt grúz elnök előre bejelentette, hogy szeptember 10-én azzal az ukrán útlevéllel kíván visszatérni Ukrajnába, amelynek elkobzására Petro Porosenko államfő személyesen utasította a határőrséget.

Odessza megye volt kormányzója vasárnap el is indult Lengyelországból gépkocsijával. Mivel útközben értesült arról, hogy a közúti átkelőket eltorlaszolták az ukrán határőrök, ezért úgy döntött, hogy Przemyślben átül az Ukrajnába tartó nemzetközi IC-re. A vonat személyzete azonban főnöki utasításra felszólította, hogy hagyja el a szerelvényt.

Szaakasvili ezután újságírók, politikusok és híveinek egy csoportja kíséretében autóbusszal folytatta útját. Végül az előre beharangozott helyett egy másik átkelőn próbálkozott, ahol akadálytalanul átment a lengyel útlevél-ellenőrzésen. Az ukrán határőrök azonban nem voltak hajlandók kezelni az okmányát, és határőrökből, rendőrökből álló sorfal állta útját.

Az ukrán oldalon rá várakozó híveinek több száz fős tömege azonban erőszakkal áttörte a kordont, és élő gyűrűbe fogva átkísérték a határon, ahol már egy gépkocsi konvoj várta a politikust.

Mihel Szaakasvili Lembergben Forrás: Origo

Estére már Lembergben volt, ahol a város polgármesterével sétált, majd vacsorázott jóízűen, és ahol Julija Timosenko is várta.

A határon történt incidensre az ukrán belügyminiszter higgadtan reagált. Arszen Avakov megállapította, hogy a rendőrség és a határőrség az előírásokat betartva intézkedett. Közölte, hogy Szaakasvilinek mindenképpen át kell esnie az Ukrajna területére történő beléptetés procedúráján. A határátkelőn tapasztalt rendbontás résztvevőinek pedig vallomást kell tenniük a provokáció tárgyában.

A Mihel Szaakasvili Ukrajnába történő hazatérésével kapcsolatos ukrán hisztéria és botrány tárgyában a lengyel külügyminisztérium hétfőn bekérette Ukrajna varsói nagykövetét – írja a RIA Novosztyi.