Irma még mindig életveszélyes

irma hurrikán, hurrikán, pusztítás, kuba, florida
Miami, 2017. szeptember 11. Felborult teherautó egy utcán Miamiban 2017. szeptember 10-én, miután az Irma hurrikán elérte Floridát. Az államban szükségállapot van érvényben, készültségbe helyezték a Nemzeti Gárdát, a vihar útjában lévő területek lakóit evakuálták. (MTI/EPA/Erik S. Lesser)
Vágólapra másolva!
A hurrikán legfrissebb értesülések szerint Florida északi vidékein és Georgia államban pusztított, miközben Dél-Floridában újabb áradásokat okozott. A Keys-szigetcsoporthoz tartozó egyes szigetek, így például Key Largo vagy Islamorada, az amerikai televíziók tudósításai szerint romokban hever, egyetlen ház sem maradt épen.
Vágólapra másolva!

Miami 72 százaléka áram nélkül maradt, egész Floridában több mint hatmillió lakásban szűnt meg az áramszolgáltatás.

Az állam déli és középső vidékein a városokban és kisebb településeken is mindenütt változatlanul hömpölyög a víz,

az utak víz alatt vannak, az áradat fákat, törmelékeket, házdarabokat, bútorokat sodort magával. Komoly károk keletkeztek a miami repülőtér berendezéseiben is.

Miami, 2017. szeptember 11. Felborult teherautó egy utcán Miamiban 2017. szeptember 10-én, miután az Irma hurrikán elérte Floridát. Az államban szükségállapot van érvényben, készültségbe helyezték a Nemzeti Gárdát, a vihar útjában lévő területek lakóit evakuálták. (MTI/EPA/Erik S. Lesser) Forrás: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Özönvízszerű esőzéssel pusztított az Irma Orlandótól északra, illetve északkeletre. Gainesville, Jacksonville vízben állt, sok helyütt derékig ért az utcákon a víz. A Fort Lauderdale és Jacksonville között, keleti partvidéken 10-11 méteres hullámokat vetett a vihar.

Az előrejelzés szerint keddre Irma tovább gyengül. Helyi idő szerint vasárnap estére a Floridában tomboló vihar 2-es erősségűre csökkent, de óránkénti 175 kilométeres széllökéseivel és a tenger négy-ötméteresre korbácsolt hullámaival változatlanul életveszélyes.

Havanna, 2017. szeptember 11. Tőből kicsavart fa egy épület előtt Havannában 2017. szeptember 10-én, az Irma hurrikán elvonulása után. A trópusi szélviharnak legalább 22 halálos áldozata van a karibi térségben. (MTI/EPA/Ernesto Mastrascusa) Forrás: MTI/EPA/Ernesto Mastrascusa

Florida déli és középső vidékein mintegy 6 és fél millió ember számára rendeltek el evakuálást, és nagyon kevesen vannak, akik nem hallgattak a kormányzó felhívására, és otthonukban maradtak. Hozzájuk intézett felhívást Rick Scott kormányzó vasárnap este, és arra szólított fel mindenkit, hogy ne menjen ki, mert az utcákon hömpölygő, helyenként derékig érő víz szinte bizonyosan fertőző.

Tetézi a bajt, hogy Miamiban és környékén két tornádót észleltek, Florida déli részein pedig többet is.

Az állam egész területén tornádóriadó van érvényben. A hurrikán két nappal korábban még a Saffir-Simpson-féle hurrikánskála legmagasabb, ötös szintjén pusztított a karibi térségben, a széllökések sebessége időnként az óránkénti 300 kilométert is megközelítette.

Legkevesebb tízen vesztették életüket az Irma pusztításai következtében Kubában a hét végén - közölték a szigetország hatóságai, ezzel összesen 38-ra emelve a szélvihar halálos áldozatainak számát a karibi térségben.

Havanna, 2017. szeptember 11. Árvízben álló utca Havannában 2017. szeptember 10-én, az Irma hurrikán elvonulása után. A trópusi szélviharnak legalább 22 halálos áldozata van a karibi térségben. (MTI/EPA/Ernesto Mastrascusa) Forrás: MTI/EPA/Ernesto Mastrascusa

A kubai polgári védelmi hatóság szerint a hurrikán halálos áldozatai különböző balesetekben vesztették életüket, illetve összedőlt épületek romjai alatt haltak meg, miután nem tettek eleget a Havana, Matanzas, Sancti Spíritus és Ciego de Ávila tartományokban elrendelt evakuálásoknak. A legtöbb halott a fővárosban, Havannában volt, ahol több mint egyméteres árvíz borított több sűrűn lakott városrészt is.