Megkínzott egy zsidó családot három afrikai bűnöző Párizsban, kizárólag a vallásuk miatt

Francia katona őrködik egy zsidó iskola előtt Párizsban
Francia katona őrködik egy zsidó iskola előtt Párizsban
Vágólapra másolva!
Újabb antiszemita támadás volt Párizsban, egészen pontosan az egyik elővárosában, Livry-Gargan-ban. Három afrikai bűnöző betört a családhoz, egy idős házaspárt és a fiúkat megkínozták, majd kirabolták őket. Azt üvöltötték többször is: gyűlöljük a zsidókat, undorító a vallásotok. 2014-től egyre több az antiszemita támadás Franciaországban, a migránsválság óta tovább emelkedett, tavaly már több mint ezer volt. 
Vágólapra másolva!

Péntek hajnalban az egyébként békésnek tartott elővárosban az idős zsidó házaspárhoz betört három bűnöző. Először a fiúk ébredt fel, őt összevissza verték. Amikor a kiabálásra felébredt az édesanyja, egy 72 éves asszony, Mireille Pinto, a három férfi belerúgott, a földre teperte, majd rámászott. A házaspár nyilatkozott az RTL rádiónak, és nekik Mireille Pinto azt mondta, hogy azt hitte, a férfi meg fogja erőszakolni, mert erre utaló előkészületeket tett.

Egy férfi többeket meggyilkolt Toulouse-ban egy zsidó iskola előtt még 2012-ben. Kommandós kísér egy helyi családot az épület körül Forrás: AFP

Az asszony szájába később egy szájpecket tett, majd ütni kezdte. Miután a családfő is felébredt, őt is leütötték. Roger Pinto 78 éves, és egy zsidó szervezet elnöke, köztiszteletben álló ember. Ő arról beszélt a rádiónak, hogy egyértelműen tudta a három bűnöző, hogy kicsoda. Többször azt rikácsolták, hogy rohadt zsidók vagytok, és szidták a vallásukat.

A családfő egy ideig elájult a kínzások miatt. Később

csavarhúzóval kezdték szurkálni. Majd azt üvöltötték a bűnözők, hogy „zsidók vagytok, tehát gazdagok, hogyha nem adjátok oda a pénzeteket, megdöglötök”. Késsel is fenyegetni kezdték őket.

A család odaadta az ékszereit és a bankkártyáját, majd a bűnözők elmenekültek. Természetesen kifejezetten szerény körülmények között élő családról van szó, enyhén szólva nem gazdagok.

Roger Pinto arról is beszélt, hogy miközben kínozták, természetesen eszébe jutott Sarah Halimi esete.

A nyugdíjas óvónőt tavasszal muszlim szomszédja megkínozta, azt üvöltötte percekig, hogy Allah Akbar, agyonverte, a holttest felett idézeteket olvasott fel a Koránból, majd kidobta a párizsi lakás harmadik emeletéről a meggyilkolt asszonyt. Utána lefeküdt aludni.

A francia állam azóta sem hajlandó elismerni, hogy ez antiszemita bűncselekmény volt.

Tizenegy éve történt a legmegdöbbentőbb antiszemita gyilkosság az elmúlt időszakban. 2006-ban egy mobiltelefonboltban dolgozó zsidó eladófiút azért raboltak el, és végeztek ki muszlim bűnözők, mert primitívségükben azt gondolták, hogy minden zsidó gazdag. Erről a bíróságok részletesen beszéltek is. Váltságdíjat próbáltak szerezni, végül a sok kínzás után Ilan Halimi meghalt. Édesanyja ragaszkodott hozzá, hogy fiát ezek után ne Franciaországban, hanem Izraelben temessék el.

Francia katona őrködik egy zsidó iskola előtt Párizsban Forrás: AFP/Joel Saget

A francia újságok a mostani támadásnál is feltűnően óvatosan kezelik, hogy kik lehettek a bűnözők. Bár az RTL rádióban beszélt arról a megkínzott, idős férfi, hogy állandóan az ő (zsidó) vallásukat szidták a rablók, nyilvánvalóan muszlimok lehettek, azt pedig látta is, hogy afrikaiak voltak a támadók, azt egyelőre csak a Le Parisien írta meg, hogy afrikaiak voltak. A politikai napilapok - legalábbis eddig - megelégedtek azzal, hogy a három bűnöző elszökött, és üldözi őket a rendőrség.

Roger Pinto, a megkínzott 78 éves férfi most azt mondta a rádiónak: zsidó vallású vagyok, Franciaország a hazám, és nem érzem magam biztonságban a saját hazámban.