Megjöttek az első részeredmények az orosz helyhatósági választásokról

Vágólapra másolva!
Oroszországban még nem fejeződött be a vasárnapi helyhatósági, regionális vagy kormányzóválasztáson leadott szavazatok összesítése, csak néhány részeredmény ismert. Az eredmények közzététele hétfő reggelre várható. Az 5800 - különböző szintű - szavazáson 88 ezer jelölt 36 700 mandátumért küzdött meg.
Vágólapra másolva!

Az előzetes részeredmények azt mutatják, hogy a 16 kormányzóválasztó régió közül 12-ben az Egységes Oroszország párt jelöltje magabiztosan vezet. A többi négyben még nem kezdődött meg az adatközlés az eredményekről.

Az Eho Moszkvi rádió jelentette, hogy a 18 órai adatok szerint

az országos részvételi arány 28 százalék volt,

Moszkvában pedig csak a jogosultak alig valamivel több mint 12 százaléka adta le szavazatát két órával az urnazárás előtt.

Az Altáji körzetben semmisnek nyílváníthatják az eredményt

A liberális demokraták és a Jabloko párt részéről

kezdeményezték a moszkvai választási bizottság elnökének, Valentyin Gorbunovnak az elmozdítását,

amiért a fővárosi polgárok alig kaptak tájékoztatást a választásokról.

Ella Pamfilova, a központi választási bizottság elnöke kilátásba helyezte, hogy az Altáji körzetben semmisnek nyilvánítják a választási eredményeket az előre leadott szavazatok feltűnően és nehezen magyarázhatóan magas aránya miatt. A régióban a 17 százalékos részvétel mellett a választók több mint egyharmada választotta a voksolásnak ezt a módját.

230 népszavazást is tartottak

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök, az Egységes Oroszország párt elnöke kifejezte elégedettségét a választások "magas színvonalával". Értékelése szerint a választók minden régióban "meglehetősen nagy aktivitást" tanúsítottak.

Rámutatott, hogy a legaktívabb politikai erő az Egységes Oroszország, amely mintegy 37 ezer jelöltet indított, és gyakorlatilag minden szavazókörzetben képviseltette magát.

A politikai tisztségekért 42 párt és hat civil egyesület versengett.

A tisztségviselők megválasztása mellett 230 ügyben tartottak népszavazást Oroszországban.

A választók 16 kormányzó személye mellett hat regionális törvényhozás összetételéről dönthettek, Moszkvában pedig több mint 1500 helyi képviselői hely sorsa dőlt el. Az orosz szövetségi parlament alsóházának két madátumkörzetében tartottak pótválasztást.

Az elnökválasztás főpróbája

Moszkva három választási körzetében az elektronikus szavazóurnák meghibásodása miatt

kézzel kellett újraszámolni a voksokat.

Pamfilova szerint a fővárosból több mint félezer, Moszkva körzetéből pedig 120 szabálysértésről érkezett bejelentés a központi választási bizottság forró vonalára. A panaszok egy része azt kifogásolta, hogy Moszkvában feltűnően magas volt az otthonról szavazók aránya.

A vasárnapi politikai erőpróbát elemzők a 2018 márciusára tervezett elnökválasztás és a jövő szeptemberi moszkvai polgármester-választás főpróbájának tekintették.