Olasz belügyminiszter: Nem fizettük le az embercsempészeket

Vágólapra másolva!
Alaptalannak nevezte Marco Minniti olasz belügyminiszter azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a római kormány több millió eurót juttatott a líbiai embercsempész-szervezeteknek, ezzel fékezve meg a migránsok indulását. Ezzel egy időben nem kormányzati szervezetek (NGO) ismét nemet mondtak az olasz kormánnyal való együttműködésre a líbiai menekülttáborok vonatkozásában.
Vágólapra másolva!

Marco Minniti alaptalannak nevezte, hogy a líbiai embercsempészek azért nem indítanak migránsokat az olaszországi partok felé, mivel ezért cserébe jelentős összeget kaptak a római kormánytól. Az olasz belügyminiszter kijelentette,

és kézbe vette a migráció "kezelését".

A római kormány augusztusban megállapodást kötött 14 líbiai város polgármesterével: az olasz fél jelentős infrastrukturális beruházásokat finanszíroz a líbiai városokban, amelyek ezért cserébe elkötelezték magukat az embercsempészettel szemben, vagyis arra, hogy területükön leállítják az embercsempész-szervezeteket.

Marco Minniti ugyanakkor elismerte, hogy a migráció megfékezésének van egy "szépséghibája", mégpedig a líbiai migránstáborok borzalmas körülményei.

Profilt váltott az embercsempész

A Corriere della Sera című olasz napilap korábbi tudósítása szerint az egyik ismert líbiai embercsempész-szervezet főnöke, Ahmad Dabbashi "profilt váltott", és az elsők között csatlakozott a római kormány ajánlotta együttműködéshez a Líbia és Olaszország közötti migráció megfékezésére. A Corriere úgy értesült,

A bűnözői múltú Ahmed Dabbashi 2014-től ötszáz fős fegyveres csoportot vezet a nyugat-líbiai Tripolitaniában, a migráció eddigi egyik kiindulópontjának számító Szabráta városánál.

Ahmed Dabbashi tagadta a vádakat, hangoztatva, hogy fegyveres csapata a líbiai nemzeti egységkormány fegyveres erőihez tartozik. Szabráta polgármestere egyébként a helyi kórház újjáépítésének finanszírozását kérte az olasz kormánytól.

Az NGO-k nem akarnak együttműködni

Marco Minniti belügyminiszter bejelentette, hogy jövő héten a nem kormányzati szervezetekkel (NGO) arról egyeztet, hogy azok vegyék át a líbiai migránstáborok "kezelését, ezek körülményeinek javítására". Róma hatmillió euróval támogatja a humanitárius munkát.

Az Orvosok határok nélkül (MSf) és az Intersos azonban máris jelezte, hogy

semmilyen módon nem kíván együttműködni a migránsok Líbiába való bezárásában.

Az Msf korábban a római kormánynak a földközi-tengeri mentést szabályozó magatartási kódexét sem írta alá.

A Libero című olasz jobbközép napilap azt írta, úgy látszik, az NGO-knak "az egyetlen erkölcsileg elfogadható megoldás, ha a migránsokat Olaszországba szállítják. A kormányokat ellenségnek tartják, amelyekkel semmilyen együttműködésre nem hajlandók még az afrikai menekültek helyzetének javítására sem".

A szintén jobbközép Il Giornale szerint a szervezetek ellenállása mögött az NGO-párti António Guterres ENSZ-főtitkár, volt szocialista portugál kormányfő áll, akinek "titkos terve", hogy Líbiából újraindítsa a migránsok indulását, azzal a hivatkozással, hogy az embertelen líbiai táborok helyett ez is jobb.