Ezt tudnia kell a hurrikánról

Irma hurrikán
Havanna, 2017. szeptember 10. Hatalmas hullámok a havannai tengerparti sétányon, a Maleconon 2017. szeptember 9-én, miután a viharos széllökésekkel és heves esőzésekkel kísért Irma hurrikán elérte a kubai fővárost. (MTI/AP/Ramon Espinosa)
Vágólapra másolva!
Az Irma hurrikán a karibi térséget elhagyva jelenleg Florida felé tart. Összegyűjtöttük mindent, amit tudni kell róla.
Vágólapra másolva!
Hatalmas hullámok a havannai tengerparti sétányon, a Maleconon 2017. szeptember 9-én, miután a viharos széllökésekkel és heves esőzésekkel kísért Irma hurrikán elérte a kubai fővárost. Forrás: MTI/AP/Ramon Espinosa

1. Floridában 6,3 millió embert - az állam lakosságának mintegy 30% -át – evakuáltak.

2. A Vöröskereszt szerint 26 millió embert érinthet közvetlenül a vihar az Egyesült Államokban.

3. A hurrikán 297 kilométeres széllel tombolt, a legerősebb lökések az 5. kategóriába estek.

4. Az időjárás-előrejelzések szerint ez lesz minden idők második legerősebb atlanti vihara. A legerősebb az 1980-as Allen hurrikán volt.

5. Donald Trump amerikai elnök kijelentette, hogy Floridában, Puerto Ricoban és az Egyesült Államok Virgin-szigetein rendkívüli állapotot hirdettek, és a katasztrófa-elhárítási komoly erőfeszítéseket tett ezeken a területeken.

6. A hurrikán pontos útja ismeretlen, de várható, hogy vasárnap eljut Floridába. Az állam kormányzója, Rick Scott erre reagálva azt mondta, hogy „Floridában mindig a legrosszabbra készülünk és a legjobbat reméljük." Florida állam a polgárok számára menedéket biztosít, az iskoláit bezárta. Egy helyi szupermarket vezetője azt mondta, hogy „az emberek sokat vásároltak a hurrikán érkezése miatt. Rengeteg konzervet, főtt ételt, papírtörülközőt, tisztítószert, süteményt, és vizet vittek el a boltból."

Augusztusban Texasban készültek hasonló képek, most Floridában halmoznak fel készleteket az emberek Forrás: Origo


7. Az Egyesült Államokban több mint 165 év alatt nem fordult elő, hogy egy „szezonban" két hurrikán követte volna egymást.

8. Az Irma hurrikán átmérője több mint 560 kilométer, és a központja feltehetően az állam nyugati részét érinti majd, de a Florida keleti partján fekvő Miami sincs biztonságban.