Migrációs megállapodást javasol Líbiával az EP elnöke

EuropeanParliament Antonio Tajan Vaclav HaveL Strasbourg POLITICS European Parliament President Antonio Tajani
European Parliament President, Antonio Tajani, today opened an extension of the European Parliament buildings in Strasbourg dedicated to Vaclav
Antonio Tajani
Vágólapra másolva!
A Törökországgal kötött migrációs megállapodáshoz hasonló egyezség megkötését javasolja Líbiával Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke - derül ki abból a vasárnap hajnalban megjelent interjúból, melyet a dpa német hírügynökségnek adott az olasz politikus Rómában.
Vágólapra másolva!

"Líbiába befektetni helyes lépés. Úgy gondolom, hogy ugyanakkora összeget kell szánnunk Líbiának a földközi-tengeri útvonal lezárása érdekében, mint amekkorát Törökországba befektettünk" - húzta alá Tajani.

A 2016 tavaszán kötött megállapodásban az EU 6 milliárd eurót ígért Törökországnak a menekültek ellátására, cserébe Ankara feltartóztatja a menedékkérők áradatát.

Törökországgal ellentétben viszont Líbiában Moammer Kadhafi 2011-es meggyilkolása óta gyakorlatilag teljes a káosz: egymásnak feszülő hadurak és fegyveres csoportok harcolnak minél nagyobb területek ellenőrzéséért, az országnak pedig nincs hatékony kormánya. Jelenleg innen indul a legtöbb menedékkérő Olaszország, az Európai Unió felé.

Antonio Tajani Forrás: AFP/NurPhoto/Elyxandro Cegarra

Jogvédők szerint Líbia szinte maga a pokol a menedékkérők számára, rendszeresen válnak erőszak áldozataivá, rabszolgasorban, csaknem állat módjára tartják őket embercsempészek és bűnözői csoportok.

Tajani aláhúzta: a Líbiában létesítendő táborok nem hasonlíthatnak koncentrációs táborokra, az emberi jogokat tiszteletben kell tartani. Nem ajándékba adjuk a pénzt - húzta alá az olasz politikus.
Olaszország a líbiai parti őrséggel közösen drasztikusan csökkentette az elmúlt hetekben a Líbiából érkező menedékkérők számát, ám Tajani figyelmeztetett, hogy Afrika mélyebben gyökerező problémáinak rendezése nélkül hiába zár le bárki egy útvonalat, két, három, négy új nyílik majd meg helyette.