11 ezer hamis útlevele lehet az Iszlám Államnak

Vágólapra másolva!
Több mint 11 ezer szíriai útlevéllel rendelkezik az Iszlám Állam - írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) adataira hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A BKA kimutatása szerint a terrorszervezet 11 100 úgynevezett "igazi hamis" szíriai útlevéllel rendelkezik. Az elnevezés onnan származik, hogy

az Iszlám Állam Szíriában eredeti, de kitöltetlen útleveleket zsákmányolt,

amelyeket hamis személyazonosító adatokkal töltöttek ki, a dokumentumok így egyszerre eredetiek és hamisak. Érvénytelenek is, mert a szíriai hatóságok nem vették nyilvántartásba őket kiadott útlevélként.

A BKA szerint más szervezetek is hozzájutottak igazi hamis szíriai útlevelekhez, az Iszlám Államál lévő dokumentumokkal együtt 18 002 ilyen okmányról lehet tudni. Sorszámukat hírszerzési forrásból ismerik, és betáplálták őket az úgynevezett schengeni információs rendszerbe (SIS), hogy kiszűrjék használóikat.

8625 hamis útlevelet szűrtek ki tavaly

A Bild am Sonntag felidézte, hogy a 2015-ös párizsi merényletek elkövetői között is voltak, akik ilyen útlevéllel érkeztek Európába. Egy szakértőt idézve hozzátették: kézenfekvő, hogy az Iszlám Állam terrorcselekmény elkövetésével bízza meg azokat az embereket, akiket hamisított útlevéllel lát el.

A BKA a lap érdeklődésére közölte: "a menekülthelyzettel összefüggő fejlemények" ugyan megmutatták, hogy

Azonban a hamis útlevelekkel szerzett tapasztalatok azt is megmutatták, hogy az ilyen dokumentummal rendelkező emberek "rendszerint" illegális beutazásra használják a papírt, és más indítékuk nincsen.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) tavaly

81 301 útlevelet vizsgáltatott meg gyanús jelek miatt, és 8625 hamisat szűrt ki.

Arról nincsenek adatok, hogy mennyi útlevél tartozott az Iszlám Államhoz került szíriai útlevelek közé. A Bild am Sonntag egy rendőrségi forrása elmondta, hogy jelentős számban találnak ilyen útleveleket. Ezekben az esetekben a BAMF értesíti a szövetségi rendőrséget és az illetékes tartományi rendőrséget, az útlevél használóját pedig első lépésként előállítják és kihallgatják.