Az oktatási törvény megvétózását kérik az ukrán elnöktől

Áder János; Szent István; Herczegh Anita Munkács, 2015. április 23.
Az Ukrajnában jószolgálati látogatáson tartózkodó Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége (k) a diákok énekét hallgatja a Munkácsi Szent István Líceumban 2015. április 23-á
Munkács, 2015. április 23. Az Ukrajnában jószolgálati látogatáson tartózkodó Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége (k) a diákok énekét hallgatja a Munkácsi Szent István Líceumban 2015. április 23-án. Mellette balra Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus egyházmegye püspöke és Kristofori Olga iskolaigazgató. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Beadványban kéri a héten elfogadott kisebbségellenes oktatási törvény megvétózását Petro Porosenko ukrán elnöktől a Legfelsőbb Tanács három nemzetiségi képviselője, köztük Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke.
Vágólapra másolva!

Beadványukban a képviselők arra kérik az államfőt, hogy vétózza meg az oktatási törvényt, mert

durván sérti a nemzetiségi kisebbségekhez tartozó személyek anyanyelvű oktatásra vonatkozó alkotmányos jogait és szabadságjogait.

A Hrihorij Timis román és Anton Kissze bolgár nemzetiségű képviselő által is aláírt dokumentum szerint a Legfelsőbb Tanács által szeptember 5-én elfogadott oktatási törvény gyökeresen változtatja meg az oktatás folyamatát Ukrajnában, és alapjaiban módosítja a nyelvek használatát az oktatásban.

Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége (k) a diákok énekét hallgatja a Munkácsi Szent István Líceumban 2015. április 23-án. Mellette balra Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus egyházmegye püspöke és Kristofori Olga iskolaigazgató. MTI Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A képviselők emlékeztetnek arra, hogy az új törvény a nemzetiségi kisebbségekhez tartozók számára

csak óvodai és elemi iskolai szinten (az 1-4. osztályokban) szavatolja az anyanyelven történő tanulás jogát, és csak az önkormányzati fenntartású oktatási intézményekben,

az ukrán nyelv mellett és csupán egyes osztályokban. A nemzetiségi kisebbségek tagjai így elvesztik a jogukat az anyanyelvű oktatáshoz a jelzetteknél magasabb szinteken, és megszűnik a nemzetiségi nyelvű oktatási intézmények működése.

Brenzovics László az MTI-nek telefonon nyilatkozva megjegyezte: kérése ellenére

a beadványt nem írták alá az ukrán parlament kárpátaljai képviselői, köztük azok sem, akik olyan egyéni választókerületekből jutottak a törvényhozásba, ahol jelentős számú magyar nemzetiségű szavazópolgár él.

Visszautasította a dokumentum aláírását Refat Csubarov, a krími tatárok parlamenti képviselője is - tette hozzá.

Pavlo Hobzej ukrán oktatási miniszterhelyettes a kijevi közszolgálati rádió csütörtöki műsorában annyit mondott az üggyel kapcsolatban, hogy Ukrajnában az iskolásoknak mindössze 10 százaléka tanul nemzetiségi nyelven, túlnyomórészt oroszul.

- mondta az ügyről a hten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter .

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Kkm

Elfogadhatatlan a miniszter szerint, hogy Ukrajnában elvették a jogot a magyaroktól, hogy anyanyelvükön tanulhassanak a középiskolákban és az egyetemeken, csupán az óvodákban és az általános iskolákban hagyták meg ennek lehetőségét. Hozzátette, hogy a törvénymódosítás a Kárpátalján működő magyar iskolák jelentős részének működését fenyegeti.