A MOL benzinkutak bojkottjára szólított fel Traian Basescu

Traian Basescu
Traian Basescu tíz év után távozik az elnöki palotából
Vágólapra másolva!
A MOL benzinkutak bojkottjára szólította fel a romániai autósokat Traian Basescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, akinek az a baja, hogy a benzinkutaknál "az autonóm Székelyföld" térképét forgalmazzák.
Vágólapra másolva!

A volt román államfőnek a pártja ifjúsági szervezete által koordinált nyári egyetemén tett kijelentéseit az Agerpres hírügynökség idézte szombaton.

Traian Basescu Forrás: AFP/Georges Gobet

– fogalmazott a szélsőséges kijelentéseiről ismert, bukott politikus. Majd azt kérdezte "hogyan is hirdethetik a MOL benzinkutaknál osztogatott szórólapokon Székelyföld autonómiáját, amikor egy olyan ország területén fejti ki a tevékenységét, amely alkotmánya világosan kimondja: Románia egységes állam?".

Azt még inkább kifogásolta, hogy

Basescu hangsúlyozta, hogy mindezt "Magyarország kereskedelmi társasága teszi", amelyet Románia készségesen fogadott a területén.

Basescu egészen pontosan a Székelyföldi legendárium térképét kifogásolta. Fazakas Szabolcs, a legendárium projekt vezetője elmondta:

a 2011-ben készített négy nyelvű, román-magyar-német-angol térképen Székelyföldnek és környékének turisztikai látványosságait tüntették fel úgy, hogy az illető látványosságnak egy-egy kis ikonját is lerajzolták.

Megjegyezte: nem csak Székelyföldi látnivalók szerepelnek a térképen. Rajta van például a Bucsecs hegység legmagasabb csúcsa, az Omul, és szerepelnek a Buzau megyei iszapvulkánok is.

Illusztráció Forrás: MTI/Komka Péter

A MOL Románia az közleményében közölte:

vállalati politikájának része az ország különböző régióiban élő közösségek és kisebbségek tiszteletben tartása,

és ez a töltőállomásaikon történő többnyelvű kommunikáció révén valósul meg. A közlemény szerint a MOL 208 romániai töltőállomásán a turistákra való tekintettel helyeztek el olyan térképeket, amelyek az egyes régiók látványosságait népszerűsítik.

– közölte a Mol Románia, hozzátéve, hogy a térképek azért négynyelvűek, hogy ezáltal is hatékonyabban népszerűsíthessék az ország különböző régióiban található legérdekesebb turisztikai látványosságokat.