Nem történt diszkrimináció a székelyföldi román vásárló ügyében

Vágólapra másolva!
A román országos diszkriminációellenes tanács megállapította, nem történt hátrányos megkülönböztetés a székelyudvarhelyi áruházi ügyben, amikor egy román férfi azt állította, azért nem akarták kiszolgálni, mert nem beszélt magyarul - közölte szerdán a román hatóság.
Vágólapra másolva!

Az intézmény vezetőségi testülete hivatalból indított eljárást, miután egy vlogger videofelvételt tett közzé, amelyben

azt próbálta bizonygatni, hogy egy elárusítónő azért nem szolgálta ki, mivel nem beszélt magyarul, és románul szólt hozzá.

Az EMNP elnöke szerint uszító szándékkal készült a felvétel

Az Erdélyi Magyar Néppárt, az EMNP Hargita megyei szervezete szerdán bejelentette: gyűlöletkeltés miatt feljelentést tett az ügyészségen ismeretlen személy ellen, ugyanis a video blogger nyilvánosan nem fedte fel kilétét. Ölvedi Zsolt, az EMNP székelyudvarhelyi elnöke szerint uszító szándékkal készült a felvétel, és leszögezte, pártja minden ilyen esetben feljelentést fog tenni az elkövetők ellen.

Az esetnek rendkívül nagy visszhangja lett a román médiában és a közösségi oldalakon. A tanács vezető testülete egyhangúan megállapította, hogy a videó készítője nem járt el etikusan,

részigazságokat közölt, és nem szolgáltatott korrekt bizonyítékokat állítása alátámasztása érdekében.

A férfi nyitás előtt próbált vásárolni

A testület szerint a férfi elmulasztotta közölni, hogy a rögzített beszélgetés előtt már kétszer beszélt az elárusítóval, aki elmondta neki, hogy a grillező csak 10 órakor nyit, előtte nem szolgálhatja ki.

Az áruház által közölt információk szerint a férfi mindhárom alkalommal nyitás előtt próbált vásárolni.

Rámutattak: a videofelvétel megsérti az alapvető etikai szabályokat, hiszen

kivágtak belőle részeket.

Megállapították: készítője provokált, és izgatott magatartásával, rosszhiszeműen értelmezte az elárusító viselkedését, tudva, hogy más vásárlókat sem szolgáltak ki.

A film azt a beszélgetést sem tartalmazza, olvasható a tanács indoklásában, amelyet a férfi az elárusító felettesével folytatott, és aki közölte vele, hogy a zárva tartás miatt nem tudják kiszolgálni.

A fogyasztóvédelem által kiszabott bírság törvénytelen

A diszkriminációellenes tanács elítél minden olyan viselkedést, amely etnikai gyűlöletet szít, ugyanakkor azt javasolta az áruháznak, hogy olyan, a vásárlókkal kapcsolatba lépő dolgozókat alkalmazzon, akik elfogadhatóan ismerik a román nyelvet.

A tanács kitér a román fogyasztóvédelem bírságolási jegyzőkönyvére is.

A hatóság ugyanis az eset kapcsán tízezer lejes, az az 700 ezer forint bírságot rótt ki a székelyudvarhelyi áruházra.

Megállapították, hogy a jegyzőkönyv nem hátrányos megkülönböztetés eseteként vizsgálta az ügyet, hanem az elárusító viselkedését szankcionálta úgy, hogy az ellenőrök nem vettek figyelembe minden körülményt. Asztalos Csaba, a diszkriminációellenes tanács elnöke egy közösségi oldalon azt írta,

hogy a fogyasztóvédelem által kiszabott bírság törvénytelen.

Az eset kapcsán a román fogyasztóvédelmi hatóság átfogó vizsgálatot indított arra vonatkozóan, hogy sérül-e a székelyföldi üzletekben a vásárlók román nyelvű tájékoztatáshoz való joga.