Hszi: a nukleáris válságot tárgyalással kell megoldani

Vágólapra másolva!
Kína kitart a Koreai-félsziget atomfegyver mentesítése mellett, de az Észak-Korea által okozott jelenlegi válságot tárgyalással kell megoldani - mondta Hszi Csin-ping kínai államfő Donald Trump amerikai elnöknek, akivel telefonon beszélt szerdán a kérdésről. Trump kijelentette, hogy a katonai fellépés Észak-Korea ellen nem az első számú választási lehetőség.
Vágólapra másolva!

Hszi hangsúlyozta, hogy Kína sziklaszilárdan kiáll az atomsorompó szerződés mellett, valamint a félsziget békéjének és stabilitásának tárgyalásos úton való megőrzése oldalán - jelentette a kínai hírügynökség.

A kínai elnök szerint az "átfogó intézkedésekkel kombinált párbeszéd" a legjobb módszer a tartós megoldásra.

A kínai tájékoztatás szerint az amerikai elnök mélyen aggódik a kialakult helyzet miatt, és elismeri Kína lényegi szerepét az ügy megoldásában.

Trump fokozott kommunikációt ígért Kínával, hogy mielőbb megoldást lehessen találni.

A beszélgetés során Hszi közölte, hogy Kína nagy érdeklődéssel várja Trump ez évi látogatását, és reméli, hogy a két fél közös munkával sikert érhet el ennek során.

Washingtonban maga Trump számolt be a beszélgetésről a sajtónak. A Fehér Házban tudósítóknak azt mondta, hogy

a katonai akció Észak-Korea ellen számára nem az elsődleges választási lehetőség.

Közölte, hogy nagyon nagyon őszinte és komoly beszélgetést folytatott Hszi Csin-pinggel, aki "szeretne tenni valamit". Majd meglátjuk, mit tud tenni - mondta, és hozzátette, hogy "nem hagyjuk annyiban, ami Észak-Koreában történik".

Trump azt is kijelentette, hogy Hszi "száz százalékig egyetért vele".