Fordulat a székelyföldi román vásárló ügyében

Vágólapra másolva!
Egy videoblogger nyitás előtt próbált vásárolni egy székelyföldi üzletben, de nem szolgálták ki. A blogger szerint azért, mert románul szólt az eladóhoz. Emiatt pedig a román fogyasztóvédelem átfogó vizsgálatot indított, hogy kiderítse sérül-e a vásárlók román nyelvű tájékoztatáshoz való joga Székelyföldön.
Vágólapra másolva!

Múlt hét végén egy videoblogger egy kétes hitelességű kisfilmet hozott nyilvánosságra arról, hogy nem szolgálták ki az egyik székelyudvarhelyi üzlet kültéri grillezőjében.

A blogger azonnal arra gyanakodott, hogy azért nem szolgálták ki, mert románul szólt az eladóhoz, csakhogy kiderült azt is: nyitás előtt próbálkozott vásárolni.

A perpatvart követően az üzletlánc kijelentette, hogy az üzlet még nyitás előtt volt, amikor a blogger vásárolni próbált. A reakciótól függetlenül a fogyasztóvédelem elrendelte Székelyföld megyéiben az átfogó vizsgálatot. A vizsgálat során azt figyelik meg, hogy a kereskedelmi szolgáltatók eleget tesznek-e a termékek megfelelő címkézésére, a tájékoztatásra, reklámozásra, továbbá a román nyelvű kiszolgálásra vonatkozó előírásoknak.

A videoblogger felvétele rendkívül nagy port kapart az országban, melyre válaszul

az üzletlánc megmutatta a biztonsági kamerafelvételeket, melyek azt bizonyítják, hogy a blogger fél órával a nyitás előtt próbált vásárolni.

A kisfilmen a blogger harmadik vásárlási próbálkozása látható, amelyre 13 perccel a nyitás előtt került sor. Ekkor az elárusító előbb elvette tőle a pénzt, de miután megállapította, hogy a pénztárgép még nem működik, visszaadta a bankjegyet. A jelenet idején a blogger folyamatosan azt hangoztatta, hogy azért nem szolgálják ki, mert román.