Lopott Baselitz-műveket szerzett vissza a német rendőrség

Vágólapra másolva!
Georg Baselitz világhírű német festő 15 lopott művét találta meg a német rendőrség, a visszaszerzett alkotások együttes értéke 2,5 millió euró, az az 765 millió forint.
Vágólapra másolva!

A bajor ügyészség keddi közleménye szerint a festményeket és grafikákat 2015 júniusa és 2016 márciusa között lopta el egy 39 éves düsseldorfi férfi, aki egy műalkotásokra szakosodott fuvarozócégnél dolgozott. A zsákmányt egy 51 éves férfinak és 26 éves fiának adta tovább, akik szintén a fuvarozó szakmában dolgoznak.

Túl olcsón próbálták eladni a műveket, ez buktatta le őket

A tettesek jóval a piaci ár alatt próbálták eladni a képeket, de ez csak egyetlen esetben sikerült nekik, egy másik esetben viszont éppen ezzel keltették fel egy biztosítótársaság figyelmét, amely értesítette a rendőrséget.

A bűnözők összesen 19 művet loptak el, négy kép még hiányzik, ezek együttes értékét 130 ezer euróra teszik.

A tulajdonos kérésére a hatóság nem árulta el, hogy kitől lopták el az értékes műalkotásokat, sem azt, miként sikerült ilyen hosszú időn át folytatni a műgyűjtemény megdézsmálását.

A fejre állított festményei különösen híresek

Georg Baselitz szászországi születésű festő és szobrász az egyik legsikeresebb kortárs képzőművész.

Első műveit még a szocialista realizmus stílusában alkotta az egykori kommunista Kelet-Németországban, később azonban Nyugat-Berlinben felfedezte az absztrakt művészetet.

Világhírt szerzett neki a nácizmus idején elutasított neo-expresszionizmus újjáélesztése, különösen híresek fejre állított festményei.