Rendkívüli állapot van Los Angelesben és környékén

La Tuna Canyon Fire Prompts Evacuations in Burbank GettyImageRank3 Accidents and Disasters fires wildfire weather heat wave climate change ENVIRONMENT nature. chaparral firefighters firefighting urban interface Verdugo Hills La Tune Canyon Tujunga Sun Val
Van, ahol már nem érdemes küzdeni
Vágólapra másolva!
A kaliforniai Los Angelesben és néhány nyugati parti szövetségi államban rendkívüli állapotot hirdettek a tűzvész miatt.
Vágólapra másolva!

Jerry Brown, Kalifornia kormányzója azután hirdette ki vasárnap a rendkívüli állapotot Los Angelesre, hogy Eric Garcetti polgármester már szombaton kijelentette: a város „története legsúlyosabb tűzvészével küszködik”.

200 hektár lángol

Vasárnap Los Angelesben és környékén már több mint 200 ezer hektár állt lángokban, a város melletti dombokon egyszerre több mint száz helyen pusztítanak bozóttüzek. Los Angeles rendőrsége közölte: helyi idő szerint vasárnap estig több mint hétszáz házból kellett elköltöztetni a lakókat, tűz fenyegeti a Burbankben lévő Disney-stúdiót és a Warner Bros nagy filmgyártó cég épületeit is.

Van, ahol már nem érdemes küzdeni Forrás: AFP/2017 Getty Images/David Mcnew

Vasárnap több mint ötszáz tűzoltó próbálta meg felvenni a harcot a lángokkal, és a jelenleg még Texasban segítséget nyújtó mintegy száz Los Angeles-i tűzoltó is hétfőn várhatóan visszatér a városába.

Állami és szövetségi források

A híres Yosemite Nemzeti Parkba vezető utak közül néhányat le kellett zárni, a park vezetősége arra figyelmeztette a látogatókat, hogy a tűz miatt „a látási viszonyok rosszak”. A rendkívüli állapot kihirdetésével Los Angeles hozzájuthat állami és szövetségi segélyalapokhoz.

Nem csupán Los Angelesben és környékén pusztítanak a bozóttüzek, hanem több nyugati parti szövetségi államban is: így például Montanában és Oregonban egyes településeken szintén ki kellett költöztetni a lakosságot. A Kanadával határos északnyugati Washington államban ugyancsak rendkívüli állapotot hirdettek, több települést evakuálni kellett.