Bajor miniszterelnök: Orbán Viktornak igaza van, hogy benyújtotta a számlát

kerítés, magyar-szerb határszakasz, határzár
Péntektől vasárnapig az ország területén huszonkét határsértőt tartóztattak föl a határőrök.
Vágólapra másolva!
A bajor miniszterelnök szerint érthető, hogy Orbán Viktor benyújtotta a számlát az EU-nak a határvédelmi költségekről, és teljesen logikátlannak tartja, ahogyan a magyar kormányfőt a migrációs politikája miatt bírálják.
Vágólapra másolva!

Horst Seehofer, a jobbközép CSU vezetője a Passauer Neue Presse című lapnak adott interjút, amelyben kiemelte: nagyon rokonszenvez Orbán Viktorral, és másokkal ellentétben ismeri egész életútját, így a kommunista diktatúra ellen folytatott harcát is, amelyben nagy személyes kockázatot vállalt.

Orbán Viktor „nem az az ördögi alak”, amelynek Európában beállítják - tette hozzá.

A határzár Röszkénél Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Úgy folytatta: Magyarország, Ausztria és Macedónia nagyban hozzájárult a balkáni migrációs útvonal lezárásához, ami Németországban is csökkentette a migrációs nyomást.

Hangsúlyozta, hogy „éppen azokat bírálják nálunk, akik segítettek nekünk, vagyis különösen Magyarországot, ezért azt mondom, érthető, hogy Orbán benyújtotta a számlát.”

Orbán Viktor tavaly márciusban fogadta Horst Seehofert Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarország fizetési követelésével kapcsolatban azt mondta, hogy a döntéshozók „nem is tudják, milyen

nagy segítséget adott a magyar határkerítés

felépítése a balkáni útvonal lezárásához.”

Az EU csak „elosztja a menekülteket, és nem védi meg a külső határokat” - tette hozzá Horst Seehofer.

Arra a kérdésre, hogy megpróbálta-e rávenni Orbán Viktort, hogy Magyarország is fogadjon be migránsokat, Seehofer azt mondta: közös feladat meggyőzni a kelet-európai államokat, de nem kell megvárni mindenki hozzájárulását. A nagy országok egyedül is elkezdhetik a migránsok szétosztását maguk között.

Orbán Viktor kormányfő augusztus végén levélben fordult Jean-Claude Junckerhez, a brüsszeli Európai Bizottság elnökéhez, kérve, hogy az EU fizesse ki Magyarországnak a migrációs válság miatt folytatott határvédelem 883 millió eurós (270 milliárd forintos) költségének felét. A bizottság közölte: kész megvizsgálni a magyar kormány kérését, de az EU továbbra sem finanszírozza a határkerítések építését.