Óriási mennyiségben táraz be olajból Észak-Korea

Kim Dzsongun, rakéta, rakétateszt, Észak-Korea
Tokió, 2017. július 4. Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára látható egy észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósításban egy tokiói utcai tévéképernyőn 2017. július 4-én, miután Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger irányába. A rakéta feltehetőleg a Japán kizárólagos gazdasági övezetéhez tartozó területen csapódott a tengerbe. (MTI/EPA/Majama Kimimasza)
Vágólapra másolva!
Észak-Korea áprilisban elhatározta, hogy egymillió tonnára növeli olajtartalékát - jelentette szombat egy japán lap, egy meg nem nevezett phenjani forrást idézve.
Vágólapra másolva!

A döntést az Állami Ügyek Bizottsága hozta meg Kim Dzsong Un indítványára. Ez a mennyiség Észak-Korea éves olaj- és olajszármazék-importjának körülbelül a fele vagy egyharmada - írta a Tokio Simbun.

Szakértők úgy vélik, Phenjan évente 1,5-2 millió tonna olajat és olajszármazékot importál, ennek több mint

90 százalékát Kínából.

Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

A döntés hatására Phenjanban ugrásszerűen megnőtt az olaj és az olajtermékek ára, és

sok benzinkút bezárt.

Idővel az árak stabilizálódtak, de nemrég ismét elkezdtek emelkedni, ami találgatásokat indított el. Még a magas rangú tisztségviselők is csak korlátozott fejadagot kapnak benzinből, - olvasható a lapban.

Észak-Korea emellett nemrég úgy döntött, hogy nem rendezi meg az eredetileg szeptember 23-24-ére Vonszan városba tervezett légi bemutatót, nyilvánvalóan azért, hogy takarékoskodjon a repülőgép-üzemanyaggal - jegyezte meg a Yonhap hírügynökség.