A németek elutasították a törökök kérését

Törökország puccs Gülen Erdogan
A handout picture released by Zaman Daily shows exiled Turkish Muslim preacher Fethullah Gulen at his residence on September 24, 2013 in Saylorsburg, Pennsylvania. Gulen, the exiled Muslim cleric at the heart of a bitter feud with Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan, denied on January 27, 2014 allegations that he was behind a vast graft scandal roiling the government. AFP PHOTO/ZAMAN DAILY/SELAHATTIN SEVI == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/ZAMAN DAILY/SELAHATTIN SEVI" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE == / AFP PHOTO / ZAMAN DAILY / SELAHATTIN SEVI
Vágólapra másolva!
Németország elutasította Törökország hivatalos kérését, hogy zárolja a Fethullah Gülen vezette mozgalom tagjainak javait - jelentette szombaton a Der Spiegel című folyóirat.
Vágólapra másolva!

Fethullah Gülen muzulmán hitszónok korábban Recep Tayyip Erdogan török elnök szövetségese volt, de miután viszonyuk megromlott, Gülen az Egyesült Államokba költözött.

Ankara azzal vádolja Gülent, hogy ő szervezte meg a tavalyi puccskísérletet a török hatalom ellen.

Fethullah Gülen Forrás: AFP/Selahattin Sevi

Ankara terrorszervezetnek tekinti Gülen mozgalmát és rendszeresen kéri, hogy Németország adja ki a szervezett ott menedéket talált embereit. Valószínűleg Berlin nyáron meghozott elutasító döntése is hozzájárult ahhoz, hogy a két ország viszonya megromlott.

A két NATO-szövetséges viszályának legutóbbi fejleményeként Törökországban két újabb német állampolgárt vettek őrizetbe a héten, valószínűleg politikai okból. Így már összesen 14 német állampolgár van őrizetben Törökországban.

Angela Merkel német kancellár a történtekre reagálva egy pénteki választási gyűlésen azt mondta, hogy a kormánynak "határozott választ" kell adnia, s az utóbbi időszak fejleményei miatt szükségessé válhat, hogy Berlin "átgondolja" viszonyát Ankarával. Merkel hozzátette,

Angela Merkel és Recep Tayyip Erdogan Forrás: AFP

A Der Spiegel meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta: a török kormány április végén kérte a német külügyminisztériumtól, hogy fagyassza be a Gülen-hálózat 80 állítólagos tagjának a javait. A német kormány június végén utasította el a kérést arra hivatkozva, hogy az jogilag megalapozatlan.
A német külügyminisztérium hivatalosan nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben.
A Der Spiegel magazin úgy értesült, hogy

53-ra nőtt azoknak a személyeknek a száma, akiknek a kiadatását Ankara ebben az évben kérte Németországtól

. Ez már most több, mint a tavalyi összes kiadatási kérelem száma.