Molotov-koktélt dobtak egy vitatott filmrendező szentpétervári stúdiójára

cár
Az orosz ortodox egyház 2000-ben szentté avatta II. Miklós cárt és családját
Vágólapra másolva!
Ismeretlen tettesek Molotov-koktélokat dobtak az oroszországi kultúrharc fontos szereplőjévé vált Alekszej Ucsityel rendező stúdiójának otthont adó épületére, csütörtökre virradóra, Szentpéterváron.
Vágólapra másolva!

A támadásban senki sem sérült meg és az ingatlanban is csak kisebb kár keletkezett. A lángokat még a tűzoltók kiérkezése előtt, tíz percen belül elfojtották. A gyújtogatási kísérletet összefüggésbe hozzák azzal, hogy Ucsityel Matyilda címmel

filmet forgatott arról, hogy az utolsó orosz cár, II. Miklós még trónörökösként titkos románcot folytatott egy lengyel származású orosz balerinával, Matyilda Kseszinyszkajával (Matylda Krzesinskával).

Az Oroszországban heves társadalmi vitát kirobbantó filmet a tervek szerint októberben fogják bemutatni.

A látványosnak ígérkező alkotást, amelyről a nagyközönségnek eddig csak a némi meztelenséggel fűszerezett előzetes alapján lehet sejtése, hónapokkal ezelőtt Natalja Poklonszkaja volt krími ügyész, orosz alsóházi képviselő támadta elsőként, azt állítva, hogy az sérti a keresztény hívők érzéseit. Poklonszkaja megpróbálta elérni az alkotás betiltását.

A rendezőt már korábban is többször megfenyegették, és egy radikális szervezet kilátásba helyezte, hogy felgyújtja a filmet műsorukra tűző mozikat.

Egyes hívők és keményvonalas nacionalista csoportok látatlanul is oroszellenesnek és szentségtörőnek bélyegezték az alkotást. A bolsevikok által 1918-ban meggyilkolt uralkodót az orosz ortodox egyház szentté avatta, az ugyancsak a vörös terror áldozatává vált családjával együtt.

Az orosz ortodox egyház 2000-ben szentté avatta II. Miklós cárt és családját Forrás: Origo

A bírálók egyebek között azt is kifogásolták, hogy

az év kasszasikereként beharangozott filmben a cárt a német Lars Eidinger, a balett-táncosnőt pedig a lengyel Michalina Olszanska alakítja.

A mintegy félszáz orosz filmalkotó februárban nyílt levélben tiltakozott a cenzúra ellen, hangsúlyozva, hogy világi, demokratikus államban kívánnak élni.

Vlagyimir Putyin elnök, amikor július közepén élő adásban válaszolt a állampolgárok és a stúdióba meghívott ismert személyiségek kérdéseire, kijelentette, hogy a Matyildá-t senki sem akarja betiltani.

Elmondta, hogy személyesen ismeri és tiszteli Ucsityelt, akit hazafias érzelmű embernek tart.

Putyin ugyanakkor hozzátette, hogy nem kíván beavatkozni a rendező és az alsóházi képviselő vitájába, akinek az elnök szerint szintén joga van a saját véleményhez.

Maga Alekszej Ucsityel a gyújtogatási kísérletet összefüggésbe hozta azzal, hogy csütörtökön ünnepli 66. születésnapját és ez a nap Kseszinyszkaja születésének évfordulója is.