Az ENSZ szerint vége a demokráciának Venezuelában

2017.08.30. 14:47

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága szerint a kormányellenes hangok elnyomása és a félelemkeltés volt az állam célja.

A főbiztosság ezt az áldozatok és szemtanúk beszámolóira hivatkozva jelentette ki.
A biztonsági erők sokszor könnygázzal, motorokkal, vízágyúval és éles lőszerekkel oszlatták fel a tömeget - írták. A tiltakozók közül pedig többen kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálóztak a tüntetések alatt.

A főbiztosság úgy tudja, hogy a biztonsági erők és kormánypárti csoportok 73 ember haláláért felelősek, 51 áldozat halálának körülményei tisztázatlanok.

Az ENSZ további vizsgálatot követelt az ügyben, és felszólította Nicolás Maduro venezuelai elnök kabinetjét, hogy engedje szabadon az önkényesen fogva tartott tüntetőket, valamint kerülje a civilek katonai törvényszék előtti jogtalan számonkérését.

"Maduro diktátor" - írták az alkotmánymódosítási törekvéseket ellenző tüntetőkForrás: MTI/EPA/Cristian Hernandez

Az április óta tartó tüntetésekben több mint ötezer embert vettek őrizetbe, közülük ezren továbbra is börtönben vannak, ahol sokszor kínzásnak és embertelen bánásmódnak vannak kitéve.

"A tiltakozások során általánossá és módszeressé váló túlkapások, valamint a tüntetők és politikai ellenfelek önkényes őrizetbe vételei azt jelzik, hogy ezek nem elszigetelt tisztek illegális akciói voltak" - szögezte le a világszervezet.

Zeid Raad al-Husszein emberi jogi főbiztos szerint a venezuelai helyzet tovább fokozódik, hiszen a demokrácia az elmúlt időszakban súlyos csapásokat szenvedett az országban.

"Én úgy látom, hogy a demokrácia már alig lélegzik, ha egyáltalán még életben van" - mondta egy sajtótájékoztatón Zeid, akit arról faggattak, diktatúrának minősíthető-e Venezuela.