Líbia benyújtotta a számlát az olaszoknak

2017.08.29. 12:25

Líbia polgármesterek azt kérték a migránsok Európába indulásának megfékezéséért cserébe Olaszországtól, hogy finanszírozza kórházak, iskolák, az infrastruktúra és a közbiztonság kiépítését -  jelentette Marco Minniti olasz belügyminiszter.

Líbia tizennégy városának polgármestere kért anyagi támadást az olasz kormánytól az embercsempészekkel szembeni együttműködés biztosítására. Egy teljes finanszírozási listát készítettek a városok vezetői, amit a római belügyminisztériumban nyújtottak át augusztus 26-án Marco Minnitinek.

Szabrát polgármestere egy csatornarendszer kiépítéséhez valamin kórházfejlesztéshez kért anyagi támogatást. Szabrát azért is fontos tengerparti város, mert onnan indult az Olaszországba átjutott migránsok többsége - mondta Minniti.

Forrás: MTI/EPA/ANSA/Flavio Lo Scalzo

A többi líbiai polgármester óvodák és iskolák építésére, a városok víz- és áramellátásnak helyreállítására, utcai biztonsági kamerák hálózatára, a helyi rendőrségi irodák helyreállítására, valamint munkahelyteremtési programokra és sportlétesítményekre kért pénzt.

Marco Minniti összegekről nem beszélt, de megemlítette, hogy az olasz kormány finanszírozása mellett a líbiai városok támogatására az Európai Unió is hároméves keretet biztosított.Kifejtette, hogy eddig 100 millió euróba került a migránsok elszállásolása és gondozása Olaszországban, ezt az összeget pedig akár Líbiára is fordíthatnák.