Átszakadt egy gát: több ezer embernek kell elmenekülnie

Harvey tropical storm flood weather Horizontal
Vágólapra másolva!
Otthonaik elhagyására, menekülésre szólította fel a lakosságot kedden a texasi Brazoria megye vezetője, miután a Harvey hurrikán okozta áradások következtében Houstontól délre átszakadt egy folyami védőgát.
Vágólapra másolva!

Houstontól mintegy 50 kilométernyire délre szakadt át a Brazos folyó egyik gátja. Matt Sebesta, Brazoria megye közigazgatási vezetője a televízióban sürgette a lakosokat, hogy azonnal hagyják el otthonukat és menjenek a magasabban fekvő területekre.

Pusztítás Texasban Forrás: AFP/Mark Ralston

A Houston környéki folyók már nem egyszerűen áradnak, hanem kiöntöttek.

A heves és nem szelídülő esőzések miatt két víztározó a város északi részén túlcsordult, megkezdődött a környéken élők kimenekítése.

Texasban és Louisianában is pusztító trópusi vihar eddig kilenc halálos áldozatot követelt péntek óta. Kedd reggel Houston egyik északi kerületében egy férfi át akart menni az utcán gyorsan áradó, derékig érő vízen, de az ár elsodorta.

A viharzóna nagyon lassan északkeleti irányban mozdult, de keddre virradóra visszafordult és megújult erővel csapott le Houstonra és Texas állam északi vidékeire.

Harvey hurrikán Forrás: AFP/Thomas B. Shea

Az Országos Hurrikán Központ előrejelzései szerint a Harvey Louisiana és New Orleans felé halad, az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint pedig Mississippi állam déli részén várhatók áradások, árvizek. Louisianában tornádóriadó van érvényben.