Kézi drónvadászt fejlesztettek ki az oroszok

orosz drónvadász
Az orosz drónvadász.
Vágólapra másolva!
A külsőleg gépfegyverre hasonlító eszköz "megvakítja és megsüketíti" a távirányítású repülő szerkezeteket, de adottságai révén akár pokolgépek hatástalanítására is alkalmas.
Vágólapra másolva!

Az orosz Kalasnyikov fegyvergyártó konszern a múlt heti Armija-2017 haditechnikai kiállításon mutatta be legújabb fejlesztésű eszközét, amely elsősorban a távirányítású szerkezetek megbénításában jeleskedik. A Rex-1 névre hallgató fegyver nem okoz kárt semmiben, mégis hatékonyan alkalmazható a különböző repülő drónok, illetve az olyan robbanószerkezetek ellen, amelyeket például mobiltelefonnal hoznak működésbe.

Az orosz drónvadász. Forrás: Origo

Az eszköz nagy teljesítményű stroboszkóppal és lézerrel van ellátva, amivel

könnyedén „megvakítja" a célba vett drón kíváncsi kameráját. Egy másik sugárzója pedig olyan rádióhullámokkal bombázza a repülőeszközt, amelyek minden egyéb rádiójelet kioltanak a közelében.

A drón ily módon szinte kezes báránnyá válik, és simán leszállásra kényszeríthető.

A Rex-1-et a Kalasnyikov cégcsoport ZALA Aero nevű fejlesztőlaborjának munkatársai elsősorban hadicélú felhasználásra szánják. Ugyanakkor elképzelhető, hogy „lebutított", olcsóbb változata a lakosság számára is elérhető lesz.

Egy-egy ilyen eszköz árát ugyanis 5 és 50 ezer dollár közöttire tervezik.

Így a jövőben akár hétköznapi háziasszonyok is könnyedén elbánhatnak majd a házuk udvarára szemtelenkedő kamerás kvadrokopterekkel – írja az rbc.ru.