Már halottjai is vannak Harveynak, de a neheze csak most jöhet

texas hurrikán
ROCKPORT, TX - AUGUST 26: A damaged home is seen after Hurricane Harvey passed through on August 26, 2017 in Rockport, Texas. Harvey made landfall shortly after 11 p.m. Friday, just north of Port Aransas as a Category 4 storm and is being reported as the strongest hurricane to hit the United States since Wilma in 2005. Forecasts call for as much as 30 inches of rain to fall in the next few days. Joe Raedle/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
2005 óta nem kellett olyan pusztító hurrikánnal szembenézniük az amerikaiaknak, mint a péntek éjjel Taxasra lecsapó Harvey. Az ítéletidőnek már több halálos áldozata van, és Harvey nyomában már Houstonban is katasztrofális áradások vannak. Sok texasi viszont nem hajlandó elhagyni a lakóhelyét.
Vágólapra másolva!
Rockportban már most jelentős áradások vannak Forrás: AFP/2017 Getty Images/Joe Raedle

Az első halottat Rockportban találták: ez az a texasi kisváros, ahol péntek éjjel elérte a szárazföldet Harvey. Az áldozat szombaton, tűzvészben halt meg otthonában.

A hirtelen lezúduló eső miatt az éjszaka folyamán többen is meghaltak az utakon a folyamatosan érkező jelentések szerint. Egy nő egy gyerekkel egy víz alá került kocsiban fulladhatott meg Harris megyében. Ezt a helyi seriff, Ed Gonzalez közölte a Twitteren, de hivatalosan megerősíteni még nem tudták a hírt, mert a helyszínt nem lehet megközelíteni. A serff Twitter-oldalára egyébként folyamatosan érkeznek a segélykérő üzenetek.

Houstonban egy nő holttestére a kocsija közelében találtak rá, ő is az utakat hirtelen elöntő vízben fulladhatott meg.

Az áradások ugyanis már Houstont is elérték, amely az Egyesült Államok negyedik, és Texas legnépesebb városa.

A hurrikán erősségét pénteken még 4-es szintűre minősítették, de szombatra trópusi viharrá mérséklődött. Harvey mozgása is lelassult, de pont emiatt rengeteg csapadék zúdul az érintett területekre: a jövő hét közepére ez akár a 127 centimétert is elérheti néhány helyen.

Elárasztott utca és egy lakhatatlanná vált ház Rockportban: itt okozta eddig a legnagyobb pusztítást Harvey Forrás: AFP/2017 Getty Images/Joe Raedle

Az Országos Hurrikánközpont tájékoztatása szerint

Harvey lassan mozog Texas felett, heves esőt okozva,

ezért katasztrofális áradásokra lehet számítani a következő pár napban.

A texasi kormányzó, Greg Abbott arról számolt be, hogy Corpus Christiben, amely a hurrikánhoz legközelebb eső nagyváros, már több mint fél méter csapadék esett, a houstoni régióban pedig 40 centiméter – írja a Guardian.

A kormányzó a helyi idő szerint szombat délután tartott sajtótájékoztatón megerősítette, hogy drámai áradások lehetnek a térségben. Greg Abbott szerint a legnagyobb veszély az, hogy még egyszer ennyi, vagy akár több eső is eshet Corpus Christi és Houston környékén.

A kormányzó a katasztrófahelyzetet is kiterjesztette további 20 texasi megyére, így már 50-ben van érvényben.

A sérültekről és az áldozatokról azt mondta, hogy még nem lehet tudni pontos adatokat.

Egy, a hurrikán nyomában leégett ház Corpus Christiben Forrás: AFP/Mark Ralston

A houstoni régióban több utat elöntött a víz, és a 704 repülőjáratot kellett törölni a George Bush repülőtéren, bár néhány gép később el tudott indulni.

Houston 320 km-re északkeletre található onnan, ahol Harvey elérte a szárazföldet, de pénteken már itt is erős szél és eső volt. Több mint 6,5 millióan élnek a városban és környékén, amely nagyon ki van téve az áradások veszélyének. A hatóságok mégis úgy döntöttek, hogy egyelőre nem evakuálják a lakosságot Houston központjából.

A hatóságok mindenkit arra kérnek, hogy maradjanak otthon, és ne próbáljanak elindulni az elárasztott utakon – írja a Washington Post. A közeli Pasadenában is arra kérték az embereket, hogy ne induljanak útnak.

A vihar jelentős áramkimaradásokat is okozott: szombat délután még körülbelül

300 ezer fogyasztó volt továbbra is áram nélkül.

Rockportban a vihar csendesedése után házról házra járnaka tűzoltók, hogy megkérdezzék, nincs-e valaki bajban Forrás: AFP/2017 Getty Images/Joe Raedle

Annak is fennáll annak a veszélye a meteorológusok szerint, hogy Harvey visszasodródik a tenger felé, és a meleg áramlatok újra felerősítik az erejét. De addig is történelmi mennyiségű csapadék hullhat az érintett texasi településekre, amely akár 49 parti menti folyón okozhat áradást.

A Texas partvidékein élők számára kötelező evakuálást rendeltek el a hatóságok, de sokan nem vettek tudomást erről,

és megpróbálják otthonaikban átvészelni a vihart. A Washington Post szerint a meteorológusok a közösségi médián keresztül is igyekeznek figyelmeztetni az embereket, hogy ne gondolják azt, hogy a hurrikán erejének mérséklődésével már túl vannak a veszélyen.