Húszezer nyaraló rekedt a tengeren a hurrikán miatt

texas hurrikán
CORPUS CHRISTI, TX - AUGUST 25: A person is hit by a wave churned up by approaching Hurricane Harvey on August 25, 2017 in Corpus Christi, Texas. Hurricane Harvey has intensified into a hurricane and is aiming for the Texas coast with the potential for up to 3 feet of rain and 125 mph winds. Joe Raedle/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Négy tengerjáró hajó nem tud kikötni a texasi Galvestonban a Harvey hurrikán miatt. Összesen körülbelül 20 ezer utas rekedt a tengeren.
Vágólapra másolva!

A hajóknak hétvégén kellett volna kikötnie, a várható erős széllökések miatt viszont már péntek délben lezárták a galvestoni kikötőt - írja a Houston Chronicle.

A Royal Caribbean nevű társaság Liberty on the Seas nevű hajója pénteken indult el a mexikói partoktól, de biztos távolságban maradt a vihartól. A társaság szóvivője, Owen Torres a Washinton Postnak azt mondta, hogy folyamatosan figyelik a hurrikán útvonalát, és tájékoztatják az utasokat, ha változtatni kell az útvonalon. Egyelőre még reménykednek benne, hogy az eredeti terveknek megfelelően vasárnap már kiköthetnek Galvestonban, de csak akkor térnek vissza a kikötőbe, ha elég biztonságos lesz.

Két másik hajó, a Carnival Freedom és Carnival Valor

szombaton érkezett volna meg, ezek a tengeren maradtak.

A tervek szerint New Orleansban kötnek majd ki plusz üzemanyagért és ellátmányért az utasok számára. Az utasoknak felajánlják majd, hogy szálljanak ki a városban, de a hajtótársaság nyomatékosan azt tanácsolta mindenkinek, hogy inkább maradjanak a fedélzeten.

Már augsztus 25-én, a hurrikán érkezése előtt ekkorák voltak a hullámok. A képre kattintva galériát nézhet meg a texasi ítéletidőről Forrás: AFP/2017 Getty Images/Joe Raedle

Egyelőre még nem lehet tudni, hogy vasárnap már elég biztonságos lesz-e kikötni Galvestonban. A kikötő egyik munkatársa viszont arról beszélt, hogy

akár keddig vagy szerdáig is várni kell, mire újra fogadni tudják a hajókat.

„A hajótársaságokkal és a parti őrséggel együtt most azon dolgozunk, hogy minél hamarabb és minél bizontságosabban megérkezhessenek a hajók” - mondta Peter Simons, a kikötő igazgatója.

A sétahajó járatok indítása egyébként hatalmas üzlet a szigeten fekvő városnak: csak idén már több mint 1 millió utasuk volt a társaságoknak.

A Harvey hurrikán péntek éjjel, Rockport városánál érte el a szárazföldet. A hurrikánban a szél ereje azóta csillapodott, viszont a rengeteg lezúduló csapadék miatt katasztrofális, akár életveszélyes áradásokra számítanak.