Tüntetésbe kezdtek a marosvásárhelyi szülők

A Római Katolikus Gimnázium épülete Marosvásárhelyen.
Vágólapra másolva!
Tüntetésbe kezdtek pénteken a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumban tanuló gyermekek szülei amiatt, hogy három héttel a tanévkezdés előtt továbbra is rendezetlen az iskola helyzete.
Vágólapra másolva!

A szülők azt tervezik, hogy augusztus 31-ig minden délután 16 és 17 óra között összegyűlnek Marosvásárhely főterén, és tiltakoznak amiatt, hogy a hatóságok bizonytalanságban tartják őket.
A pénteki tüntetés kezdetén Csíky Csengele, a szülők szóvivője az MTI-nek elmondta, tiltakozásaikra várják mindazokat a marosvásárhelyieket, akik támogatják a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium ügyét.

A Római Katolikus Gimnázium épülete Marosvásárhelyen. 2016. november 12-én több erdélyi városban is tüntettek a marosvásárhelyi tanintézmény és a magyar nyelvű egyházi iskolák védelmében. Forrás: MTI/Boda L. Gergely

Egy kiáltványt is megfogalmaztak, amelyhez támogató aláírásokat gyűjtenek. Ebben kijelentik, hogy elegük lett a hatóságok hárításából, halogatásából, inkompetenciájából, és polgári engedetlenségi akciókat helyeznek kilátásba.

Az MTI-hez eljuttatott kiáltványban követelik az iskola helyzetének tisztázását, rendezését, a felelősök tisztségükből való azonnali felmentését és kivizsgálását.

"Többet nem tárgyalunk, nem egyeztetünk és nem egyezkedünk! Elég volt!"

- áll a dokumentumban.

Csíky Csengele elmondta, hogy elegük lett abból, hogy folyamatosan csak ők, a szülők keresik a megoldási lehetőségeket, az érintett hivatalok: a polgármesteri hivatal, a megyei tanfelügyelőség, az oktatási minisztérium és a prefektusi hivatal pedig folyamatosan egymásra mutogat, és a másiktól várja a megoldást.

- nyilatkozta Csíky Csengele.

A Római Katolikus Gimnázium védelmében rendezett tüntetés résztvevői a marosvásárhelyi Vársétányon 2016. november 12-én. Forrás: MTI/Boda L. Gergely

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavaly november elején indított eljárást Tamási Zsolt, a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium igazgatója és Stefan Somesan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen, mert szerinte annak ellenére járultak hozzá az iskola működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel.

Az igazgató elleni eljárás hónapokra ellehetetlenítette a tanintézet működését. A Maros megyei tanfelügyelőség február végén arról rendelkezett, hogy a vizsgálat miatt bizonytalan jogi helyzetűnek vélt tanintézet nem vehet fel diákokat a cikluskezdő osztályokba.

Ezt a határozatot a bíróság első fokon érvénytelenítette.