Muzulmán szélsőséges fegyveresek támadtak meg rendőrőrsöket

Vágólapra másolva!
Legalább 71 ember, köztük a biztonsági erők 12 tagja meghalt azokban a támadásokban, amelyeket péntek hajnalban követtek el Rohingja muzulmán szélsőséges fegyveresek több mint húsz rendőrőrs és egy katonai támaszpont ellen Mianmarban - közölte a hadsereg.
Vágólapra másolva!

A hadsereg és kormány által korábban közölt adatok 32 halottról szóltak.
Az incidensek 24 különböző helyen robbantak ki Maungdo körzetben az észak-mianmari Arakán államban.

A "bengál" szélsőségesek előbb biztonsági állásokra és rendőrőrsökre csaptak le - számolt be a kormány közleményében.

A többségében buddhista lakosságú ország kormánya rendszeresen "bengálnak" nevezi a rohingja kisebbség tagjait, és a szomszédos Bangladesből érkezett illegális bevándorlóknak tekinti őket.

A szélsőségesek, mintegy 150-en, később megrohamoztak egy katonai támaszpontot.

A harcok még péntek reggel is tartottak. A kormány szerint 21 lázadó meghalt az összecsapásokban.
A támadások nem sokkal azt követően történtek, hogy

csütörtökön Arakán állam tanácsadói bizottsága, amelyet Kofi Annan egykori ENSZ-főtitkár irányít, arra figyelmeztetett, hogy újabb erőszakos cselekmények történhetnek, ha a kormány nem tesz határozott és megfelelő intézkedéseket.

Aung Szan Szú Kji mianmari vezető hivatala csütörtöki közleményében üdvözölte a bizottság jelentését, egyben ígéretet tett egy miniszter vezette testület felállítására, hogy a dokumentumban foglalt ajánlásokat azonnal megvalósítsák.

Arakán államban több mint egymillió rohingja él, és 2012 óta időről időre összecsapások törnek ki a terület buddhista és muszlim lakói között. Az 56 milliós Mianmar lakosságának nagy része buddhista.