Három hónap alatt 26 ezer eurót költött csak sminkre a francia elnök

2017.08.25. 16:34

Hivatalba lépésének 3 hónapja alatt 26 ezer euróba került Emmanuel Macron francia államfő szépsége - a Le Point nevű hetilap tegnap megjelent számában írtak erről először, de utána természetesen a francia politikai élet egyik fő témája lett az irreális és enyhén szólva nevetséges költekezés.

Miután megjelent a cikk, a francia elnöki hivatal közleményében elismerte, hogy 3 hónap alatt valóban 26 ezer eurót ( közel 8 millió forint ) költöttek az elnök sminkjére. Ugyanakkor megjegyzik, hogy a rengeteg tévés szereplés és a külföldi utak indokolják a magas költségeket, és jelenleg olcsóbb alternatívát keresnek. 

Emannuel Macron elődjei sem spóroltak a sminkenForrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

 A francia közvéleményt felháborította természetesen a 26 ezer euró. A közösségi oldalakon megjelent kommentekben többen megjegyezték,

még jó hogy "csak" alapozóra kell ennyit költeni havonta az adófizetők pénzéből. Mi lenne, ha még rúzsra, szemfestékre és szájceruzára is szükségük lenne a francia politikusoknak?

Emmanuel Macron az elmúlt három hónapos munkássága alapján messze a legnépszerűtlenebb francia elnökForrás: AFP/Lionel Bonaventure

Ami biztos: Macron az V. köztársaság kikiáltása, azaz 1958 óta az első három hónap alapján messze a legnépszerűtlenűbb francia elnök. Az egykori bukott szocialista gazdasági miniszter a választásokat ugyan megnyerte, de Franciaországban nagy sztrájkok várhatók ősszel, jelentős a munkanélküliség, a munka törvénykönyvének átalakítása sok vitát vált ki, nincs lényegi terve Macronnak a migráció és a terrorizmus kezelésére, ráadásul nemzetközi tárgyalásai sem túl sikeresek.