Porosenko elnök szerint Ukrajna készen áll keményen visszacsapni az agresszornak

ukrajnai függetlenség napi katonai parádé, Porosenko elnök
Kijev, 2017. augusztus 24. Petro Porosenko ukrán elnök beszél a kijevi függetlenség napi katonai parádén 2017. augusztus 24-én. Ukrajna ezen a napon ünnepli a Szovjetuniótól való függetlenedésének 26. évfordulóját. (MTI/AP/Jefrem Lukackij)
Vágólapra másolva!
Ukrajna katonailag készen áll arra, hogy keményen visszacsapjon az „agresszornak", ha támadással próbálkozik – hangoztatta Petro Porosenko ukrán elnök csütörtökön, az ország függetlenségének napján Kijevben tartott katonai parádén.
Vágólapra másolva!

Az "agresszor" alatt az államfő nyilvánvalóan Oroszországot értette, amely Kijev szerint fegyverekkel támogatja a kelet-ukrajnai szakadárokat és katonai erővel is részt vesz a konfliktusban.
Porosenko kiemelte, hogy még rengeteg munka van hátra az ukrán hadsereg további erősítése, korszerűsítése és NATO-kompatibilissé tétele terén.

Petro Porosenko ukrán elnök beszél a kijevi függetlenség napi katonai parádén 2017. augusztus 24-én. Forrás: MTI/AP/Jefrem Lukackij

– mondta az elnök. Valamint ígéretet tett arra, hogy keres és talál hatékony megoldást az Európában a legnagyobb, az egész világban pedig a harmadik legerősebb orosz hadsereg visszatartására.

Az elnök szerint 130 ezer jól képzett és felkészült tisztet és tartalékost képes mozgósítani Ukrajna, ha a Donyec-medencében kiéleződik a helyzet. Valamint emlékeztetett arra, hogy

a konfliktus kirobbanása óta eltelt három évben végrehajtott hat mozgósítás alatt összesen 200 ezer tartalékost hívtak be szolgálatra.

És adatai alapján már mintegy 100 ezren vannak, akik szerződéses katonáként teljesítenek szolgálatot az országban.

Függetlenség napi parádé Forrás: AFP/Sputnik/Mikhail Palinchak

Ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félsziget és a szakadárok által uralt Donyec-medencei területek visszaszerzésére Kijev továbbra is a békés, diplomáciai és jogi megoldást keresi elsődlegesen.

Az államfő továbbá arra kérte a katonákat és a parádé civil szemlélőit, hogy egyperces néma csenddel adózzanak a több mint tízezer halálos áldozatért, akik – szavai szerint – az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborúban vesztették életüket.

Az előzetes híradások szerint a kijevi katonai parádét megtekintette James Mattis amerikai védelmi miniszter is, aki a nap folyamán megbeszéléseket folytat az ukrán fővárosban. Tárgyalásai középpontjában várhatóan a kelet-ukrajnai válság rendezése áll majd.