Meghalt az autóban magára hagyott 15 hónapos kislány

Vágólapra másolva!
A médiában egyre másra kerülnek be elrettentő esetek, a hatóságok kampányokban hívják fel a veszélyre a figyelmet. Ennek ellenére évente negyven kisgyerek hal meg az Egyesült Államokban a napon hagyott parkoló autókba zárva. Ahogy az amerikai, úgy a magyar hatóságok is azt kérik, hogy bárki bezárt autóban magára hagyott gyereket lát, azonnal értesítse a rendőrséget. Akármilyen állapotban van is ránézésre a gyerek, a rendőröknek joguk van feltörni az autót.
Vágólapra másolva!

Egészen megdöbbentő esetről ad hírt a Fox News. Cincinatti mellett, Ohio államban, Warren megyében egy anya egész napra az autóban hagyta tizenöt hónapos kislányát. Bement a munkahelyére dolgozni, és a munkaidő végén üresen találta a parkolóban hagyott autót. Időközben valaki észrevette a kisgyereket, hívta a rendőrséget, de a kiérkező rendőrök már csak a kislány holttestét tudták kivenni az autóból. Felfoghatatlan, hogyan gondolhatta az anya, hogy a gyerekét étlen-szomjan magára hagyja ilyen hosszú időre, de nem ez ölte meg a kislányt,

hanem a kibírhatatlan hőség.

Egy napon parkoló autóban akár 70 Celsius-fokig is felmehet a hőmérséklet, amit még egy felnőtt sem tud elviselni, nemhogy egy gyerek.

Az ilyen esetek megelőzésére Amerikában olyan gyerekülést hoztak forgalomba, amely figyelmeztető hangjelzést ad, ha a vezetőülésen nem érzékelhető súly (tehát a sofőr kiszállt), viszont a gyerekülés biztonsági öve becsatolva marad (tehát a gyermekkorú utas az autóban marad). Ahogy a legtöbb autó méltatlankodó csipogást hallat, ha nem csatoljuk be a biztonsági övet,

ez az újfajta gyerekülés éppen akkor ad hangjelzést, ha a hozzá tartozó biztonsági öv becsatolva marad.

A hangjelzés azoknak szól, akik a parkolóban elhaladnak az autó mellett. Arra kérnek mindenkit, hogy ilyen esetekben gondolkodás nélkül hívják a 911-es segélyhívó számot, és a rendőrök sem fognak mérlegelni, ha még jól van a gyerek, akkor is kiszabadítják az autóból.

Az USA-ban mindenki mindenhová autóval jár, ráadásul a déli államokban gyakori a nagy hőség, de Magyarországon is létezik ez a probléma. Még nem volt halálos áldozat, viszont az már nálunk is előfordult, hogy rendőrök léptek közbe, és megakadályozták, hogy a szülői felelőtlenségnek végzetes következménye legyen. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Vigyél Haza Alapítvány matricakampányt indított, hogy felhívja az emberek figyelmét, a nagy hőségben különösen fontos odafigyelni védtelen szeretteinkre.

Forrás: NÉBIH

A bevásárlóközpontok, áruházak bejáratainál kihelyezett figyelemfelkeltő matricák remélhetőleg időben emlékeztetik az autóval érkezőket, hogy ne hagyják gyermekeiket és házi kedvenceiket a tűző napon percek alatt felforrósodó autóban. A kampányhoz eddig öt áruházlánc csatalakozott, de a NÉBIH várja további vendéglátó-, valamint kereskedelmi helyek jelentkezését is, akik a matricák kihelyezésével támogatnák a kezdeményezést. A NÉBIH a hivatal zöldszámán (80/263-244) vagy az [email protected] e-mail címén további vendéglátó-, valamint kereskedelmi helyek jelentkezését is várja, akik a matrica kihelyezésével támogatnák a kezdeményezést.