Moszkva válaszlépésekre készül az újabb amerikai szankciók nyomán

2017.08.23. 13:28

Oroszország válaszlépésekre készül az Egyesült Államok ellen az újabb amerikai büntetőintézkedések után, de Moszkva egyúttal bízik abban, hogy Washington be fogja látni a "szankciós spirál" folytatásának értelmetlenségét – közölte Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a moszkvai diplomáciai tárca honlapján közzétett nyilatkozatában.

Az amerikai pénzügyminisztérium kedden az orosz Gefeszt-M elnevezésű vállalat és négy magánszemély ellen vezetett be újabb szankciókat, Észak-Koreával fenntartott kapcsolataik miatt. Erre reagált Rjabkov, aki szerint Moszkva megkezdte a megtorló intézkedések kidolgozását, „amelyek elkerülhetetlenek ebben a helyzetben".

Washingtonnak az elmúlt években meg kellett volna tanulnia, hogy számunkra a szankciók nyelve elfogadhatatlan, és az ilyen lépések gátolják a valós problémák megoldását" – fogalmazott a külügyminiszter-helyettes.

Válaszul az Oroszországgal szemben bevezetett amerikai szankciók megszigorítására, valamint orosz diplomaták egy csoportjának tavaly év végi kiutasítására, Putyin elnök július végén közölte, hogy az Egyesült Államoknak szeptember 1-jéig 755 fővel kell csökkentenie a létszámot nagykövetségén és három konzuli képviseletén. Az orosz külügyminisztérium érvelése szerint így mindkét országnak egyformán 455 külügyi alkalmazottja marad.

Vlagyimir Putyin orosz elnökForrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Hétfőn közölte a moszkvai amerikai nagykövetség, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti Oroszországban a nem bevándorlási vízumok kiadását, a korábban az amerikai külképviseleteken Moszkva által elrendelt létszámcsökkentésre hivatkozva.

Az NHK japán tévétársaság által szerdán sugárzott nyilatkozatában Rjabkov bírálta az amerikai vízumkiadás felfüggesztését, amivel szerinte az Egyesült Államok „politikai célok érdekében könnyedén feláldozta legfontosabb értékét", a szabadságot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK