Héthavi mélypontra csökkent az újlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban júliusban

lakás ingatlan ház építkezés tetőfedő  család otthonteremtés otthon lakásépítés
lakás ingatlan ház építkezés tetőfedő család otthonteremtés otthon lakásépítés
Vágólapra másolva!
A vártnál kevesebb új lakást értékesítettek az Egyesült Államokban júliusban. A kereskedelmi minisztérium szerdán közölt jelentése szerint havi bázison, szezonális kiigazítással, 9,4 százalékkal csökkent az új lakások értékesítése, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám 571 ezerre esett az előző havi 630 ezer után.
Vágólapra másolva!

Az elemzők korábban 0,3 százalékos, vagyis 612 ezres bővülésre számítottak, a

most júliusi adat 2017 januárja óta a legalacsonyabb szint.

Éves összevetésben 8,9 százalékkal kevesebb újonnan épült lakást értékesítettek az Egyesült Államokban júliusban.

Illusztráció dreamstime

A júliusi újlakás-eladások ütemével számolva 5,8 hónapra lenne elég lakás a kereslet kielégítésére. Általában hat hónapot tekintenek egészséges mértékűnek a kereslet és a kínálat közötti egyensúly fenntartásához.

Az új lakások átlagára júliusban 371 ezer 200 dollár volt a tavalyi év azonos hónapjában regisztrált 355 ezer dollár után, míg a medián ár 313 ezer 700 dollárra emelkedett a tavaly júliusi 295 ezer dollárról.

Bár az új lakások értékesítése az összes lakáseladásnak nagyjából 10 százalékát teszi ki, a gazdasági helyzet alakulásában fontos szerepet tölt be, mivel az ágazat jellemzően jól fizető, középosztálybeli munkahelyeket teremt. Emellett növeli a keresletet az építőipari anyagok iránt, mivel a fogyasztók többet költenek tájépítésre és egyéb szolgáltatásokra.