Terrorveszély miatt lemondtak egy rockkoncertet Hollandiában

2017.08.23. 23:07

A hollandiai Rotterdamban terrorveszély miatt váratlanul lemondtak egy rockkoncertet szerdán.

A rotterdami Club Maassilo nevű szórakozóhely vezetése a Twitter közösségi oldalon közölte, hogy a rendőrség utasítására a kaliforniai Allah-Las nevű zenekar szerda estére tervezett fellépését le kellett mondani terrorfenyegetés miatt.

Ahmed Aboutaleb rotterdami polgármester szerint 
spanyol hatóságok figyelmeztették őket a terrorveszélyre. Elmondta azt is, hogy őrizetbe vették egy spanyol rendszámú kisbusz sofőrjét. A szórakozóhely mellett parkoló járműben gázpalackokat találtak. Egyelőre nem tudni, összefüggésben áll-e ez a terrorfenyegetéssel. A polgármester figyelmeztetett: nehogy elhamarkodottan vonjanak le következtetéseket.

A spanyol El Pais című lap úgy tudja, a jármű vezetője spanyol állampolgár. A kisbuszt jelenleg tűzszerészek vizsgálják.

A rendőrség szerint igen komolyan vették a fenyegetést, ezért a rendezvényszervezővel közösen a koncert lemondása mellett döntöttek. Az ügyben vizsgálatot indítottak.

A NOS holland közszolgálati rádió jelentése szerint a rendőrség egységei biztosították a szórakozóhely mintegy 1000 főt befogadni képes koncerttermét, és evakuálták a Rotterdam kikötői negyedében lévő épületből az embereket. Úgy tudni, terrorellenes erők is a helyszínen vannak.

A holland televízió testpáncélba öltözött rendőröket mutatott a szórakozóhely előtt.

Az Allah-Las tagjai a The Guardian című brit lapnak tavaly azt nyilatkozták, azért választották ezt a nevet, hogy annak „szent hangzása legyen”, ugyanakkor senkit sem akartak megsérteni ezzel.

A spanyol rendőrség nyomozást folytat a múlt heten Barcelonában és Cambrilsban merényleteket elkövető terroristasejttel összefüggésben. A múlt csütörtöki barcelonai gázolásos merénylet előtti éjszaka történt az alcanari házrobbanás is. A nyomozók később a felrobbant háznál 120 butángázpalackot találtak, valamint a terroristák által a Sátán anyjának nevezett TATP (aceton-peroxid) előállításához szükséges, 500 liternyi acetont, hidrogén-peroxidot és a robbanószerek pusztítását fokozó nagy mennyiségű szöget.