Csehország szigorítaná a gazdasági migránsok befogadási feltételeit

2017.08.23. 15:14

Csehország szigorítani akarja a gazdasági migránsok befogadásának feltételeit. Az új törvénymódosítás célja, hogy a külföldiek könnyebben integrálódhassanak a társadalomba és ne jelentsenek biztonsági kockázatot.

Eddig egyetlen egy kötelességük volt a Csehországba érkező gazdasági migránsoknak, mégpedig, hogy vizsgát tegyenek a cseh nyelvből. Alapvető elvárás volt hogy tudjanak írni, beszélni és olvasni csehül.

Cseh rendőr az Európai Unió nyugati országaiba igyekvő migránsok egyikével beszél a macedón-görög határ macedón oldalán fekvő Gevgelija vasútállomásánForrás: MTI/EPA/Nake Batev

A jövőben viszont integrációs tanfolyamon kell részt venniük ingyenesen, ám ha nem végzik el, akkor több ezer koronára is megbüntethetik őket.

A külföldieknek kell alkalmazkodniuk a mi életformánkhoz, nem pedig nekünk az övékéhez. Bizonyos szinten ismerniük kell a cseh nyelvet, és azokat a feltételeket, amelyek alapján a társadalom működik– mondta Ondrej Benesík, képviselőház európai ügyekkel foglalkozó bizottságának az elnöke.

A politikus óvatosságra is figyelmeztetett, nehogy a túlzott szigorral olyan személyeket is elutasítsanak, akikre az államnak nagy szüksége lenne.

A belügymiisztérium javaslata szerint ezeket az integrációs feladatokat és központokat ne civil szféra hanem az állam működtesse.

A kormány a módosítások alapján lehetőséget kapna arra, hogy kvótákban határozza meg, hány szakemberre van szükség bizonyos szakmákban.

A gazdasági migrációt, hogy az valóban segítséget jelentsen az adott ország gazdasága számára, az államnak kell irányítania- mondta Benesík.