Betontömbökkel védik a kölni dómot a terroristák ellen

2017.08.23. 14:42

A német rendőrség betontömböket helyezett el a kölni dóm előtt, hogy védekezzen a terroristák újabb merényletéről. A rendőrség úgy értesült, hogy iszlám terroristák támadást terveztek a Sagrada Famíliánál, a Szent Család-templomnál Barcelonában.

A kölni dóm, hivatalos nevén Szent Péter és Szűz Mária Dóm 157 méteres magasságával Németország második és a világ harmadik legmagasabb temploma.

A Sagrada Familia látogatói ellen az a terrorista sejt tervezett merényletet, amely a múlt héten gázolásos támadást hajtott végre Barcelonában 13 gyalogos halálát okozva.

A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy Európában ugyan tucatnyi, tömegbe gázolós terrortámadás történt az utóbbi bő egy évben, ám a nagyvárosok nemigen igyekeznek az ilyen jellegű támadások elleni védekezéssel. Egyrészt a költségek tartják vissza őket, másrészt az a vélekedés, miszerint hamar elavulhat bármilyen intézkedés, harmadrészt vonakodnak megzavarni a mindennapi életet.

a kép baloldalán a kölni dómForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Daniel Kalker

Nem akarjuk befalazni a várost. Azzal épp az ellenkezőjét üzennénk, amit valóban akarunk tudatni: nyugodtak, higgadtak maradtunk.

- idézte a Reuters Berlin belügyekért felelős szenátorát, Andreas Geiselt.

A német fővárosban tavaly decemberben egy dzsihadista teherautóval karácsonyi vásár látogatói közé hajtott, és tizenkettőt halálra gázolt közülük. A vásár helyének peremére a hatóságok akadályokat telepítettek, de más, látható intézkedések nemigen vehetők észre a városban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK