Ebben a klubban nem gyeptekézhetnek nők

gyepteke
A referee of the traditional Lyon's lawn bowling federation, measures the distance between a boule and the jack, 28 May 2007 in Dardilly, during the final of the 95th edition of Lyon Pencôte tournaments, with for the first time, sixteen international teams participating. Every year, over 8000 contestants participate in the competition, created in 1894. AFP PHOTO JEFF PACHOUD / AFP PHOTO / JEFF PACHOUD
Vágólapra másolva!
Továbbra sem kíván nőket látni soraiban a világ minden bizonnyal legrégebbi gyepteke klubja, az angliai Chesterfield Bowling Club, amelynek történetét egyes források 1294-ig, néhányan azonban még régebbre, a 12. századig vezetik vissza.
Vágólapra másolva!

A neve elhallgatását kérő korábbi derbyshire-i egyesületi tag tájékoztatta a brit sajtót a klub „soviniszta hozzáállásról" – amit a kilépési okaként nevez meg. Hozzátette, hogy a patinás egyletnek fogyóban a pénze, a tagsága elöregedőben van – összesen 50 fő –, a nők csatlakozása révén azonban biztosítani lehetne a jövőjét. Javaslatot is tett erre, de lehurrogták.

– fogalmazott a Derbyshire Times című lap szerint.

Illusztráció Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Az egyik ülésükön nemrég szavazásra bocsátották a kérdést, de a játékosok kétharmada elutasította a nők felvételét.

A klub igen jutányos összegért, évi kétezer fontért bérli a chesterfieldi önkormányzattól a belvárosi gyepet, amelyen játszanak, a névtelenül nyilatkozó egykori tag szerint ez azt jelenti, hogy az adófizetők olyan szervezetet támogatnak, amelynek tagsági politikája nyíltan diszkriminatív.

A gyepteke klub egyik képviselője hangsúlyozta, hogy hagyományosan csak férfiak tartoztak soraiba. „A nők tagságának kérdését nemrég megvitattuk, és a játékosok megfelelőnek tartották a jelenlegi helyzetet" – mondta, egyúttal cáfolta az anyagi nehézségekről szóló híreket, mint ahogy azt is, hogy nőellenesek. Valamint jelezte, a

szavazás eredménye ellenére nem zárja ki, hogy a jövőben nőket is felvegyen, még nem tettek pontot az ügy végére, visszatérnek rá.

A sajtóhoz forduló forrás is egyetért azzal, hogy az egyesület nem szexista, egyszerűen csak maradi. „Egyesek nagyon régimódiak közülük, 20-30-40 éve tagok, nem akarnak változásokat. Néhányan halálra rémültek attól, hogy esetleg nők is csatlakozhatnak".

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Artur Widak

Valamint hozzátette, hogy a maga 66 évével fiatalnak számított a tagok között, ugyanis a legtöbben a hetvenes és a nyolcvanas éveikben járnak, de jó páran vannak, akik a kilencvenes éveiket tapossák.