Az otthoni vécé hiánya miatt elválhat a férjétől az indiai asszony

Vágólapra másolva!
Válóokként ismerte el az otthoni illemhely hiányát egy bíróság Indiában, ahol amúgy csak ritkán, családon belüli erőszak, vagy kegyetlen bánásmód miatt engedélyezik a válást.
Vágólapra másolva!

A válást kimondó radzsasztáni családügyi törvényszék a kínzás egyik formájaként ismerte el, hogy a feleséget arra kényszerítették, hogy kinn a szabadban végezze el szükségletét.

A bíró rámutatott, hogy Indiában főleg vidéken

a nőknek gyakran kínok közepette kell megvárniuk a sötétség beálltát, hogy kimehessenek a mezőre elvégezni a dolgukat.

A bíró szégyennek és a kegyetlenkedés egyik formájának nevezte az otthoni illemhely hiányát.
A 20-as éveiben járó asszony öt év alatt sem tudta rábírni férjét, hogy WC-t alakítson ki otthonukban, ezért nyújtott be válókeresetet.

- fakadt ki a bíró.

Indiában, ahol a lakosság mintegy fele nélkülözi a beépített illemhelyet, nem ez az első eset a párok közti szakításra a WC hiánya miatt.


Uttar Prades államban tavaly egy menyasszony megtagadta a boldogító igen kimondását, mivel jegyese nem volt hajlandó WC-t építeni leendő közös házukba. Egy másik nő idén június megtagadta a hazatérést mindaddig, amíg apósáék nem alakítanak ki vécét a házban.

Az illemhely hiánya immár témája lett egy bollywoodi szatirikus szerelmesfilmnek is. A Toilet: Ek Prem Katha (Toalett: Egy szerelmi történet) című film férfi hőse fáradhatatlanul küzd illemhelyek építéséért a falujában, miután ifjú felesége elhagyja őt, mert nincs WC a házukban.

Az indiai kormány célul tűzte ki, hogy 2019-re minden háztartásban legyen illemhely. 2014 óta létesült is 20 millió WC, viszonta a terv megvalósítása akadélyokba ütközik, nemcsak a szegénység, hanem azon babona miatt is, amely szerint a házon belüli illemhelyek tisztátalanok.