Orrszarvútülköket árvereztek online

2017.08.20. 20:53

Engedélyezte a dél-afrikai bíróság a világ legnagyobb rinocérosztenyésztőjének, hogy online árverést rendezhessen orrszarvútülkökből.

John Hume mintegy 1500 rinocéroszt tenyészt a Johannesburgtól délkeletre fekvő farmján. Bár a 20. században szinte kihaltak a rinocéroszok Dél-Afrikában, az állam és a magántenyésztők erőfeszítései nyomán az elmúlt évtizedekben nőtt a populációjuk. Az orvvadászat azonban ismét veszélybe sodorta a védett fajt.

Orrszarvú, rinocéroszForrás: AFP

Az orrszarvúi tülke visszanő

Hume rendszeresen levágja az orrszarvúi tülkét, amelyek aztán visszanőnek, így gyűjtött össze mintegy 500 kilogrammnyi tülköt, amit árverésen akar értékesíteni.Áprilisban már sikerült elérnie, hogy a kormány engedélyezze az eladást, a dél-afrikai bíróság pedig vasárnap elrendelte, hogy a kormánynak át kell adnia az online árverést engedélyező dokumentumot Huménak.

Az engedéllyel az állattenyésztő az augusztus 21. és 24. közötti árverésen 264 orrszarvútülköt bocsáthat árverésre.

Dél-Afrikában legálisan megvásárolt tülköt nem lehet exportálni

A világ orrszarvúállományának 80 százaléka Dél-Afrikában él. A rinocérosztülkökkel való nemzetközi kereskedést egy ENSZ-konvenció tiltja. Ez azt jelenti, hogy a Dél-Afrikában legálisan megvásárolt tülköt nem lehet exportálni.

A dél-afrikai legfelső bíróság az ország két legnagyobb rinocérosztenyésztőjének keresete nyomán tavaly májusban oldotta fel az orrszarvútülök belföldi kereskedelme moratóriumának tilalmát, amelyet 2009-ben vezettek be az orrvadászat visszaszorítására.

A moratórium ellenzői azzal érveltek, hogy azzal nem lehet elejét venni az orvvadászatnak. Az orrvadászat ellen fellépők szerint viszont Dél-Afrikában nincs belső piac az orrszarvútülökre, és a helyi kereskedelem megnyitása azt eredményezi, hogy illegálisan fogják kicsempészni a tülköket az ázsiai feketepiacokra.