Putyin a Krím félszigeten: helyreállt a történelmi igazságosság

Vágólapra másolva!
A történelmi igazságosság helyreállításának nevezte szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök a Krím félszigeti Szevasztopol területi jogi kikötőváros 2014-es orosz elcsatolását.
Vágólapra másolva!

Az orosz államfő Dmitrij Medvegyev miniszterelnök társaságában utazott a hétvégén a stratégiai fontosságú félszigetre,

amelynek a Krími Autonóm Köztársaságtól elkülönülő kikötővárosában található az orosz Fekete-tengeri Flotta támaszpontja.

Putyin értelmezése szerint a Szovjetunió megszűnésekor, a szövetségi fennhatóságú városokra vonatkozó egyezmények értelmében

Ukrajnának vissza kellett volna szolgáltatnia Szevasztopolt Oroszországnak. De ez egyszerűen feledésbe ment, és a város Ukrajnánál maradt

- hangoztatta az orosz államfő egy helyi múzeum látogatói előtt.

Vasárnap az orosz államfő a Kreml közlése szerint egy ifjúsági üdülőtábort látogat meg. A kijevi kormány tiltakozott az orosz államfő és a miniszterelnök Krím félszigeti látogatása miatt.

A Krími Autonóm Köztársaságot Oroszország 2014 tavaszán csatolta el önkényesen Ukrajnától. 2014 februárjában, a kijevi hatalomváltást követően orosz katonák vonták ellenőrzésük alá a félszigetet, majd egy hónapra rá jogilag vitatott népszavazást tartottak a terület hovatartozásáról. A március 16-i referendumon a kihirdetett eredmény szerint, állítólag 83 százalékos részvétel mellett, 97 százalékos támogatást kapott a félsziget csatlakozása Oroszországhoz.