A spanyol kormány nem növeli a terrorfenyegetettség szintjét

Madrid, 2017. augusztus 19. Juan Ignacio Zoido Alvarez spanyol belügyminiszter sajtótájékoztatót tart az általa vezetett terrorizmus elleni tanácskozást követően Madridban 2017. augusztus 19-én. Két napja terroristák járókelőket gázoltak el Barcelonában és éjjel az ugyancsak katalóniai Cambrilsban, a két támadásban tizennégy ember életét vesztette, több mint 130 pedig megsebesült, többek állapota válságos. (MTI/EPA/Fernando Alvarado)
Vágólapra másolva!
Nem növelte a spanyol kormány a terrorfenyegetettség szintjét a katalóniai merényletek miatt, és továbbra is legmagasabb fokozat alatti, négyes szinten tartja a riasztást - közölte szombaton Juan Ignacio Zoido belügyminiszter, aki szerint a hatóságok úgy gondolják, hogy a támadások mögött álló terrorsejtet maradéktalanul felszámolták
Vágólapra másolva!

Mint fogalmazott sajtótájékoztatóján, a terrorellenes szakértőkkel folytatott tanácskozás után döntöttek arról, hogy a 2015 júniusában bevezetett négyes szinten hagyják a készültséget, és nem növelik a legmagasabb ötösre, amely egy újabb terrortámadás bekövetkeztének "nagyon nagy" valószínűségére figyelmeztetne.

Ugyanakkor növelni fogják a rendfenntartók számát a közkedvelt turistaközpontok és látványosságok környékén, illetve olyan helyeken, ahol nagyobb embertömegek szokta összegyűlni.

Madrid, 2017. augusztus 19. Juan Ignacio Zoido Alvarez spanyol belügyminiszter sajtótájékoztatót tart az általa vezetett terrorizmus elleni tanácskozást követően Madridban. Forrás: MTI/EPA/EFE/Fernando Alvarado

Közben az Iszlám Állam dzsihadista szervezet szombaton magára vállalta az egy halálos áldozatot követelő cambrilsi gázolásos merénylet elkövetését is. A 13 ember életét követelő barcelonai gázolásos terrortámadás elkövetését már aznap vállalta a dzsihadista szervezet.