Az Iszlám Államot támadja a libanoni hadsereg

Vágólapra másolva!
Hadműveletet kezdett szombat hajnalban a libanoni hadsereg a szíriai-libanoni határ északkeleti részét megszálló Iszlám Állam ellen. A határ túloldalán pedig a szíriai hadsereg és Hezbollah libanoni síita szervezet támadja a dzsihadistákat. 
Vágólapra másolva!

A libanoni hadsereg komoly hadműveletet kezdett szombat hajnalban a szíriai-libanoni határ északkeleti részét megszálló Iszlám Állam ellen. Ugyancsak szombat hajnalban lendült támadásba a dzsihadisták ellen a szíriai hadsereg és Hezbollah libanoni síita szervezet is a határ túloldalán, a nyugat-szíriai Kalamun hegységben - jelentette az al-Majadín libanoni tévécsatorna.

A libanoni hadsereg

rakétákkal, tüzérséggel és harci repülőgépekkel támadja

az Iszlám Állam állásait a Rasz-Baalbekhez közeli hegyvidéki területen. Ez az utolsó olyan határtérség, amely még a dzsihadisták kezén van. A híradások szerint a terrorszervezet ezen a nehezen járható hegyvidéki területen át

csempészte be Szíriába a fegyvereket és a zsoldosokat.

A határ túloldalán, a Kalamun hegységben a szíriai hadsereg és a Hezbollah támadja a dzsihadisták állásait. A libanoni hatóságok fogadkoznak, hogy nem hangolják össze a hadműveletet Damaszkusszal. Az Iszlám Állam nagyjából 300 négyzetkilométeres térséget tart megszállása alatt a szíriai-libanoni határ térségében, és a terület körülbelül fele Libanonban van, Arszal városától, illetve a keresztények lakta Rasz-Baalbektől egészen a szíriai területen fekvő Kalamun hegységig húzódik.

A libanoni hadsereg támadására régóta lehetett számítani, a térséget megszálló dzsihadisták ugyanis

állandó fenyegetést jelentettek a környékbeli libanoni településekre.

Három évvel ezelőtt, 2014-ben a dzsihadisták kétszer is betörtek a libanoni Arszalba, rendőröket és katonákat ejtettek fogságba, a város utcáin fegyveres harc volt Az összetűzésekben több libanoni katona is meghalt.

A szíriai polgárháborúban 2013 óta a Hezbollah jelentős támogatást nyújt a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű hadseregnek, de a szervezet szerepvállalását hevesen bíráltak a síita csoport ellenlábasai, köztük Szaad Haríri miniszterelnök is. A Hezbollah július végén már kisöpörte an-Núszra Frontként ismert terrorszervezet fegyvereseit Arszal környékéről, augusztus elején pedig az előzőleg megkötött tűzszüneti megállapodással összhangban

több mint ezer lázadó hagyta el Libanont,

és távozott a szíriai Idlíb tartományba. Az an-Núszra Front korábban az al-Kaida szíriai ága volt, majd miután tavaly szakított a nemzetközi terrorhálózat vezetésével, felvette a Dzsabhat Fatah es-Sám nevet, és jelenleg a Tahrír es-Sám iszlamista fegyveres koalíció élén áll.