A leváltott főügyész korrupcióval vádolja a venezuelai kormányt

2017.08.19. 07:42

Az augusztus elején leváltott venezuelai főügyész azzal vádolja a kormányzatot, hogy csak azért távolították el állásából, hogy egy óriási korrupciós ügyet fedezhessenek. 

Az alig pár hete leváltott venezuelai főügyész, Luisa Ortega azzal vádolja a kormányt, hogy csupán azért távolították el hivatalából, hogy tovább fedezhessenek egy óriási korrupciós ügyet. Erről helyi idő szerint még pénteken tájékoztatta a latin-amerikai ügyészek Mexikóban ülésező kongresszusát.

Luisa Ortega Díaz, egykori venezulai főügyész egy július 31-ei sajtótájékoztatónForrás: MTI/EPA-EFE/Cristian Hernandez

Az úgynevezett Odebrecht-ügyben a térség 12 országában folyik nyomozás. A brazil építőipari cég 2016-ban elismerte, hogy

788 millió dollárt fizetett ki a döntéshozó politikusok megvesztegetésére,

hogy állami megrendeléseket ítéljenek oda neki. „Ez a legnagyobb korrupciós ügy a térségben, és ez nagyon nyugtalanítja az érintetteket, mert tudják, hogy birtokunkban van az információ minden lebonyolított műveletről, az összegekről, és azokról, akik meggazdagodtak” - mondta a leváltott főügyész, aki a menesztése után külföldre menekült, jelenleg Kolumbiában tartózkodik. Ortega azt is mondta, hogy „a vizsgálat kiterjed Nicolás Maduro (venezuelai elnök) úrra és a környezetére”. Érdekesség, hogy Ortega hosszú időn át támogatta a baloldali elnököt és kormányát, de

az év elején szembefordult vele.

Ortega figyelmeztetett, hogy az igazságügyi szervekhez eljuttatott, a korrupciót bizonyító információt meg fogják semmisíteni, és a forrás ellen járnak majd el. „Venezuelában súlyos válság van, amelynek az oka a kormányzat, amely nem demokrata, és elvonta a közintézmények függetlenségét, mert azt veszélyesnek tartja a hatalmára”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK